Газовите доставки от Азербайджан във фокуса на визитата на Росен Желязков в Баку

0
29
Росен Желязков и проф. д-р Сахиба Гафарова
Росен Желязков и проф. д-р Сахиба Гафарова. Снимка: Народно събрание

България има възможности да увеличи транзитните доставки на азерски газ, както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. Това стана ясно от посещението на председателят на Народното събрание на България Росен Желязков в Баку.

Това показва, че българско-азербайджанските взаимоотношения продължават да се развиват в положителна посока. Желязков изрази изключителна радост от стъпките, предприети от България и Азербайджан за развитие на парламентарния диалог до ниво, отговарящо на отличните двустранни отношения.

По време на официалното посещение на българската парламентарна делегация в Азербайджан, инициирано по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова, двете страни обсъдиха потенциала за интензифициране на взаимодействието в различни области от взаимен интерес. Това събитие е ясен знак за силната воля на парламентарните представители от двете страни да допринесат за развитието на ползотворните и взаимноизгодни отношения между България и Азербайджан.

Специално внимание беше обърнато на областта на енергетиката, където вече са реализирани значими проекти в рамките на съвместната инициатива „Пръстен на солидарността“, повишаваща енергийната сигурност на Европейския съюз и региона. Тази инициатива служи като пример за успешното двустранно сътрудничество, което се стреми към разширяване в бъдеще.

Въпреки съществуващите добри отношения беше подчертано, че все още има значителен неизползван потенциал в търговско-икономическите връзки между двете страни. Перспективите за сътрудничество в области като инфраструктурната свързаност, туризъм, информационни технологии и култура са особено обещаващи. Подновяването на директната въздушна линия между София и Баку би допринесло значително за подобряването на свързаността и обмена между двете страни, като се предвижда това да се случи още през текущата година.

Пленарните разговори между парламентаристите от България и Азербайджан поставиха началото на нов етап от сътрудничеството, с участието на представители от различни парламентарни групи, подчертавайки широката подкрепа за укрепването на двустранните отношения. Тези разговори не само затвърдиха ангажимента на двете нации към сътрудничество, но и очертаха пътя за бъдещи инициативи и проекти, които ще допринесат за дългосрочното развитие на взаимоотношенията между България и Азербайджан.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments