Гърция е разрешила строежа на газовия интерконектор с България

0
79
Газопровод. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Георгос Статакис е издал разрешение за строеж на газовия интерконектор Гърция-България на територията на Република Гърция, съобщи специализираният портал Trend News, като се позова на информация от проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

Решението е взето на 7 февруари.

Това ключово разрешение е важна част от целия процес по изграждането на междусистемната връзка между двете страни и в частност на отсечката на територията на Гърция и потвърждава вече издадения Инсталационен акт на територията на Република Гърция и съответстващото предоставено разрешение за строеж на територията на Република България от септември 2017 г.“, посочват от „Ай Си Джи Би“.

Решението, както и придобиването на основните имоти в района на гр. Комотини, представляват предпоставка за успешното начало на строителството.

Лицензът за независим оператор на газопреносна мрежа, който се очаква да бъде предоставен от гръцкия енергиен регулатор през второто тримесечие на годината, е последната стъпка преди старта на строителната дейност на проекта.

Интерконекторът ще позволи на България получава газ от Азербайджан от находището „Шах Дениз 2“. Тази отсечка се предвижда бъде свързана с „Трансадриатическия газопровод“, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия.

В началото на февруари енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че се очаква реалното строителство на интерконектора да започне през месец май 2019 г. За момента все още няма избран доставчик на тръбите и проектант и строител на трасето. В първата обществена поръчка са поканени да подадат оферти българска, турска и гръцка компания, а за строител – пет консорциума, в два от които участват три български компании със западни партньори, а другите са чужди.

Търгът за строител за 145 млн. евро без ДДС привлече общо 11 кандидата, но световните компании с опит в тази сфера бяха отстранени от оценителната комисия на проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини – „Ай Си Джи Би“ (ICGB), в която акционери с равно участие са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.

В състезанието останаха само големите български строители „Джи Пи груп“, „Трейс груп холд“ и „Главболгарстрой“, както и гръцките „Терна“, „Актор“ и „Джей енд Пи – Авакс“. Всички те формално си партнират с чуждестранни фирми, за да покрият високите изисквания за изпълнението на проекта, но е ясно, че основното строителство на място ще се извършва именно от тях.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments