„Гардиън“: Брекзит може да бъде отложен до 2021 г.

0
78
Анти-Брекзит протест, Лондон. Снимка: wikimedia commons
Анти-Брекзит протест, Лондон. Снимка: wikimedia commons

Брекзит може да бъде отложен до 2021 г. според планове, които се разглеждат на най-високо ниво в Европейския съюз, в момент на нарастващо раздразнение от преговорите на британския премиер Тереза ​​Мей, съобщи в. „Гардиън“.

Продължителното удължаване на преговорния период придобива все по-голяма тежест като позиция на ЕС, ако британският парламент продължи да отхвърля споразумението на Мей и се появи такова искане от британска страна.

Допълнителният период от 21 месеца като държава-членка ще позволи на Великобритания и ЕС да разработят своите планове за бъдещите отношения и да намерят решение за проблемната граница с Ирландия.

Брюксел е решен да избегне краткосрочно удължаване, тъй като може да се наложи да преразгледа въпроса през лятото, когато правителството отново не успее да спечели парламента за евентуална сделка.

Ако лидерите виждат някаква цел в удължаването, което не е сигурно предвид положението във Великобритания, те ще осигурят достатъчно време, за да се решат очевидните проблеми и да се закърпи положението„, казва дипломат от ЕС.

Според друг източник удължаването на периода би улеснило много повече нещата, отколкото 3-месечно такова, каквато идея има.

Удължаването с 21 месеца има смисъл, тъй като ще обхване бюджетния период на ЕС и ще улесни нещата. При условие, че лидерите не са напълно изморени от преговорите, а тримесечното техническо удължаване няма да го намали, очаквам 21-месечено удължаване… Мартин Селмайр (генерален секретар на Европейската комисия – бел.ред.), наред с други, също харесва идеята.“

Раздразнението на Брюксел към британския премиер Тереза Мей нараства, след като високопоставени дипломати от ЕС оценяват възможността сделката за Брекзит да се провали на „повече от 50%“. Има опасения, че високопоставени фигури от британското правителство са фокусирани върху това да търсят политически дивиденти от ситуацията и целенасочено не обръщат внимание на исканията сделката за Брекзит да бъде преразгледана в парламента.

Има притеснения и за възможното използване на Ирландия за „изкупителна жертва“, за да не се стигне до сделка. Поради тази причина източник на „Гардиън“ от ЕС казва, че „на всеки опит ирландците да бъдат обвинени за провалената сделка ще бъде отговорено„.

На срещата на високо равнище между лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД) в Шарм Ел-Шейх Мей обяви, че няма намерение тази седмица да връща сделката за Брекзит в парламента и че ще го направи на 12 март. Според нея това няма да попречи на Великобритания да напусне ЕС на 29 март.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments