Гарантирането на въздушния суверенитет на България – това беше обсъдено на среща при президента

0
177
Работна среща
Работна среща. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Какви са предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България – това обсъдиха по време на работна среща президентът Румен Радев, военният министър Драгомир Заков, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Тя се е провела в президентската институция.

Държавният глава е поставил въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, е било подчертано на срещата.

По-рано днес министър Заков се е срещнал и с нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас. Те са обсъдили двустранните отношения в областта на отбраната. Двамата са изтъкнали традиционно доброто сътрудничество и са очертали перспективите за развитие на двустранния диалог в контекста на проведената преди ден среща между премиера Кирил Петков и президента на Република Турция Реджеп Ердоган.

Министър Заков и Н. Пр. Айлин Секизкьок обсъдиха и ситуацията в Украйна, усложнената среда на сигурност и предизвикателствата, пред които са изправени и двете страни. Срещата се състоя в Министерството на отбраната. На нея присъства и директорът на дирекция „Отбранителна политика“ бригаден генерал Радостин Илиев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments