Галин Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени и демотивират учениците

0
75
Проф. Галин Цоков
Проф. Галин Цоков. Снимка: МОН

„Учебните програми в училищата са прекалено натоварени“, смята служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той заяви това по време на Годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, която се провежда в курорта „Слънчев бряг“.

Едно от предизвикателствата, свързани с качественото образование, е проблемът с учебните програми, които са прекалено пренатоварени, демотивират учениците и не са диференцирани съобразно интересите и възможностите им.

„Трябва да се има предвид обаче, че във всяка една образователна система промените в учебните програми и учебното съдържание не могат да станат изведнъж. Доказателство за това е, че две години комисии са обсъждали програмите на учебното съдържание и експертите не са стигнали до общо мнение – кое да отпадне и кое трябва да се добави“, каза министър Цоков.

„Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание“, сподели министърът и допълни:

„Виждате колко е сложен процесът, ние започнахме да мислим в друга посока и това бе записано и в правителствената програма.“

Според министъра учебните програми трябва да бъдат по-рамкови, ориентирани към компетентности, а не само към даване и възпроизвеждане на знания. Ориентацията към компетентности до голяма степен ще разтовари програмите от излишно съдържание, убеден е министърът.

Вторият основен момент е свързан с по-голяма интегралност на знания и формиране уменията на учениците. И трето, което е много важно – това е една по-голяма адаптивност на учебните програми- т.е. възможност те да се адаптират към конкретни местни училищни условия, поясни министърът.

Студентските съвети изразиха категорично несъгласие с увеличението на семестриалните такси

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments