„Галъп“: Българите не вярват, че ще се състави ново правителство

0
113
Парламентът заседава в ден 55 на протестите - Велико Народно Въстание
Снимка: Скрийншот от видеео на bTV във Facebook

Българите не са обнадеждени, че ще може да се състави ново правителство. Избиратели предпочитат да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори, информираха от „Галъп интерншънъл болкан“.

Проучване
Снимка: „Галъп интерншънъл болкан“

Обществото е с усещането за сравнително честни избори, макар че все още не е ясно кой точно е победител. Отделно перспективите при нови избори биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може и да са в полза на ГЕРБ. Изводите са направени от бърз сондаж на „Галъп“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април. Чрез него се очертават важни хипотези в навечерието на новия парламент.

Избирателите, които са останали доволни от резултатите са 43,80%. Недоволни обаче са 52,80%. Българите засега са скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,40% от тях казват, че такова няма да се създаде, а 28,10% смятат, че ще се създаде. Правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, това посочват 56,20%, а 37,40% са съгласни на нови избори. Нови избори предпочитат най-вече избирателите на „Има такъв народ“. Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов „за“ са 28,10%, но 68,20% са „против“.

Сондажът позволява да се направи най-общ извод, че при скорошни нови избори, съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно ще имат 27,20%, „Има такъв народ“– 23,20%, БСП – 13,80%, ДПС 10,40%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще е с 4,30%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments