Габрово, Гълъбово и Свиленград получиха 2.35 млн. лв. за рехабилитация на язовири

0
73
МОСВ, договори за укрепване на язовири. Снимка: Пресцентър МОСВ
Снимка: Пресцентър МОСВ

Общините Габрово, Гълъбово и Свиленград ще получат общо 2.35 млн. лв., осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, за рехабилитация на язовирите „Синкевица“, „Хайдушко кладенче“ и „Келанджика“, съо0бщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Проектът на община Габрово предвижда рехабилитация на яз. „Синкевица“ и съоръженията към него, така че язовирът да изпълнява функциите си на регулиращо съоръжение. С изпълнението на договора ще се подобри техническото състояние на критичната инфраструктура и ще се повиши готовността за реакция при наводнения.

С подписването на договора с община Гълъбово се дава началото на дейностите по възстановяване и укрепване на язовирната стена на яз. „Хайдушко кладенче“ и съоръженията по нея. Язовирът е разположен в землището на община Гълъбово и подобряването на техническото и експлоатационно състояние на стената е от изключителна важност.

Проектът на община Свиленград е за превенция и управление на риска от наводнения на населените места по поречието на реките Левченска и Марица, опазване живота на хората и защита на стратегически инфраструктурни обекти като Автомагистрала „Марица“ и ГКПП „Капитан Андреево“. Тази цел ще бъде постигната при изпълнението на мерки за изграждането на оповестителна система на територията на община Свиленград, като част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

С изпълнението на трите проекта близо 61 000 жители ще се ползват от мерките за защита от наводнения.

Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments