Габриел: Присъединяването към ОИСР е сред основните ни външнополитически приоритети

0
32
Заседание
Заседание. Снимка: МВнР

„Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ продължава да бъде един от основните външнополитически приоритети на страната ни. Благодаря на членовете на Междуведомствения координационен механизъм /МКМ/ и екипите на ресорните министерства за усилената работа, за постигнатите резултати и за последователния ангажимент.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел под ръководството, на която се проведе заседание на МКМ за процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към ОИСР. По време на него бе представена информация за констатациите и препоръките, получени от доклади от техническите прегледи, както и за вече предприети и планирани мерки за привеждане на политиките към стандартите на ОИСР. Във фокуса на дискусията бе и приетото решение на МС за състав на екип, работещ по въпросите на ОИСР в посолството на България в Париж, Франция. Одобрено е и допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 г.

Габриел подчерта и ключовата роля на Народното събрание в процеса по присъединяване на България към ОИСР за ускорено приемане на важни законодателни промени. Посочено бе и обмислянето от страната на България за създаване на специализирана парламентарна комисия към Народното събрание – важен механизъм, залегнал в препоръките на организацията.

„Докладът за България е положителен. Той отразява очакванията за политическата стабилност на страната ни, констатира добрите и ускорени темпове, с които страната ни се движи. Същият отчита постигнатия до момента напредък и предстоящите прегледи по присъединяването“, каза Габриел.

Между 2 и 4 април е планирано посещение на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР, Улрик Кнудсен, с което ще бъде потвърден ангажиментът за завършване на преговорния процес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments