Г-7: Външните министри обсъждат нарастващите заплахи по време на среща на върха

0
57
Преговори
Преговори. Снимка: Pixabay

Външните министри на водещите световни икономики ще продължат срещата на върха в Лондон за първите си преговори лице в лице след повече от две години прекъсване. Очаква се представителите на групата Г-7 да обсъдят нови идеи за начини, по които да се защитават международните разпоредби от външни заплахи, предава „BBC“.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб ще проведе дискусии относно кризата в Мианмар, както и отношенията на страната с Русия, Китай и Иран. Той заяви, че това е шанс за справяне с общите предизвикателства и нарастващите заплахи в световен мащаб.

Известната група Г-7 – седемте най-развити икономика в света, се състои от Обединеното кралство, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка също са поканени като гости на тридневната среща на върха, тъй като Обединеното кралство се опитва да задълбочи връзките си с нациите от Индийско-Тихоокеанския регион.

Обединеното кралство, което е председател на Г-7, ще бъде домакин и на друга среща на върха на лидерите, насрочена за  Корнуол следващия месец. Вчера Рааб се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкен, който осъществи първото си подобно посещение в Лондон, откакто новият американски президент Джо Байдън встъпи в длъжност. По време на съвместна британско-американска пресконференция, проведена след преговорите, външният министър на Обединеното кралство заяви, че вниманието е насочено към страните със сходни нагласи и положение, които успяват да се сработят добре заедно в противодействието си спрямо враждебно настроени държави като Русия и Китай. Рааб сподели още, че Лондон и Вашингтон стоят „рамо до рамо“ по въпроси като тези, а Блинкен отговори, че в момента САЩ нямат друг по-близък съюзник и партньор от Обединеното кралство.

Срещата на върха се осъществява на фона на острите критики срещу решението на Обединеното кралство да намали разходите за чуждестранна помощ от 0,7% на 0,5%, което на практика е понижение с повече от 4 млрд. британски лири. Помолен да обясни въпросните съкращения, Рааб обясни, че това е било „трудно решение„, но страната все още е в състояние да бъде влиятелна сила, която да помага на света.

Дискусиите между представителите на Г-7 ще се проведат през целия днешен ден, а по-късно външните министри ще присъстват на вечеря с участието на страните, поканени като гости. Коментирайки настоящите преговори Рааб заяви:

„Председателството на Обединеното кралство в Г-7 е възможност да се обединят отворени, демократични общества и да се демонстрира единство в момент, когато е много необходимо да се справим с общите предизвикателства и нарастващите заплахи. Присъединяването на нашите приятели в лицето на Австралия, Индия, Република Корея и Южна Африка, както и председателя на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия отразява нарастващото значение на нациите от Индийско-Тихоокеанския регион за Г-7.

По време на дискусиите са приложени превантивни мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Извършени са тестове, ограничение в броя на присъстващите, както и други мерки.

Вчера беше обявено, че Г-7 ще използва възможността, която дава срещата на върха, за да се ангажира с инвестирането на сумата от 15 млрд. долара в помощ на жените в нужда от развиващите се страни. Очаква се също така правителствата да се споразумеят за нова цел, а именно предоставянето на безплатно обучение за още 40 милиона деца, които живеят в страни с ниски и средни доходи, в рамките на 5 години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments