Г-7 ще подкрепи преследването на таван на руските цени на петрола на фона на повишаването на тарифите

0
2
Преговори
Преговори. Снимка: Pixabay

Икономическите сили от Групата на седемте са готови да се ангажират да подкрепят Украйна в дългосрочен план, като САЩ се готвят да обявят закупуването на усъвършенствана ракетна система земя-въздух за Киев, предава „Асошиейтед прес“. Лидерите също са готови да обявят споразумение за преследване на таван на цените на руския петрол, повишаване на митата върху руските стоки и налагане на нови санкции на стотици длъжностни лица и организации, подкрепящи четиримесечната война.

Лидерите финализираха сделката за търсене на таван на цената по време на 3-дневната си среща на върха в Германските Алпи, където се разговаряха чрез видеовръзка с украинския президент Владимир Зеленски. Подробностите за това как ще работи таванът на цените, както и въздействието му върху руската икономика, трябваше да бъдат разрешени от финансовите министри от Г-7 през следващите седмици и месеци, според висш служител на администрацията, който се изказа пред медията при условие за анонимност за предварителен преглед на съобщенията от срещата на върха на лидерите на Г-7.

Най-големите демократични икономики също ще се ангажират с повишаване на митата върху руския внос в техните страни, като САЩ обявяват нови мита за 570 категории стоки, както и използването на санкции за насочване на вериги за доставки на отбрана на Русия, които подкрепят усилията ѝ за превъоръжаване по време на войната.

Президентът Байдън е готов да обяви, че САЩ предоставят усъвършенствана ракетна система земя-въздух на Украйна, както и допълнителна артилерийска подкрепа, според човек, запознат с въпроса, в най-новата помощ, предназначена да помогне на страната да се защити от руската кървава инвазия.

Съединените щати закупуват NASAMS, разработена от Норвегия противовъздушна система, за да осигурят отбрана на среден и дълъг обсег, според лицето, което говори при условие да остане анонимно. NASAMS (мрежова система за противоракетна отбрана със среден и голям обсег, разработена от Kongsberg Defense & Aerospace) е същата система, използвана от САЩ за защита на чувствителното въздушно пространство около Белия дом и Капитолия на САЩ във Вашингтон.

Допълнителната помощ включва повече боеприпаси за украинската артилерия, както и радари за контрабатареи, за да подкрепи нейните усилия срещу руското нападение в Донбас, изтъкна човекът. Байдън също така обявява отпускането на сумата от 7,5 милиарда долара, за да помогне на правителството на Украйна да покрие разходите си, като част от изтеглянето на пакета за военна и икономическа помощ на стойност 40 милиарда долара, който той подписа миналия месец.

Лидерите на Г-7 започнаха в понеделник сесията на тридневната си среща на върха с акцент върху Украйна. По-късно към тях ще се присъединят лидерите на пет демократични нововъзникващи икономики – Индия, Индонезия, Южна Африка, Сенегал и Аржентина – за дискусия по изменението на климата, енергетиката и други въпроси.

Войната в Украйна вече беше в челните редици на лидерите на Г-7, когато откриха срещата си на върха в уединения луксозен хотел Schloss Elmau в неделя – точно когато руските ракети удариха украинската столица Киев за първи път от седмици.

В неделя Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин „от самото начало е разчитал, че по някакъв начин НАТО и Г-7 ще се разцепят, но ние не сме и няма да го направим“. Британецът Борис Джонсън предупреди лидерите да не се поддават на „умората“.

Байдън се надява да използва пътуването си до Европа, за да провъзгласи единството на коалицията, която настоява да накаже Русия за нейното нахлуване в Украйна, както и призовава съюзниците да направят още повече – като се опитва да противодейства на съмненията в нейната издръжливост, докато войната навлиза в петия си месец.

Домакинът на срещата, германският канцлер Олаф Шолц, каза миналата седмица, че иска да обсъди очертанията на „плана на Маршал за Украйна“ с колегите си от Г-7, като се позовава на спонсорирания от САЩ план, който помогна за съживяването на европейските икономики след Втората световна война .

Тъй като войната все още е в ход и разрушенията се увеличават с всеки изминал ден, е малко вероятно да бъде подробен план на този етап. Шолц каза, че „възстановяването на Украйна ще бъде задача за поколенията“.

Г-7 вече се ангажира да помогне за финансирането на непосредствените нужди на Украйна. Финансовите министри от групата миналия месец се съгласиха да предоставят 19,8 милиарда долара икономическа помощ, за да помогнат на Киев да поддържа функционирането на основните услуги и да предотврати ограничените финанси да възпрепятстват отбраната на града срещу руските сили.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ, пожелал анонимност, за да обсъди частните разговори между лидерите на Г-7, каза, че САЩ и Европа са съгласувани в целите си за прекратяване на конфликта чрез преговори, дори ако ролите им понякога изглеждат различни.

Шолц и френският президент Еманюел Макрон се опитаха да улеснят това чрез активни разговори с руския президент Владимир Путин и Зеленски, като същевременно доставяха оръжия на Украйна. САЩ до голяма степен прекъснаха значителни преговори с Русия и се стремят да увеличат капацитета на бойното поле на Украйна, доколкото е възможно, така че евентуалната ѝ позиция на масата за преговори да бъде по-силна.

Издръжливостта на строгите санкции срещу Русия може в крайна сметка да се сведе до това дали Г-7 и други лидери могат да идентифицират начини за облекчаване на проблемите с енергийните доставки и рязко покачването на цените, след като настъпи зимата, докато се стремят да се откажат от руските източници на гориво.

Срещата на Г-7 е притисната между срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица, която се съгласи да даде на Украйна статут на кандидат за членство – започвайки процес, който вероятно ще отнеме години без гаранция за успех – и започваща среща на върха на лидерите на НАТО вторник в Мадрид.

Лидерите на Г-7 – САЩ, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Канада и Япония – може да се надяват да постигнат известен напредък в приближаването на своите колеги от петте си гостуващи страни до западните възгледи за санкциите срещу Русия.

Шолц също е нетърпелив да спечели такива страни за идеята си за „клуб за климата“ на нациите, които искат да ускорят напред, когато става въпрос за справяне с проблема.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments