Г-7 се ангажира с декарбонизация на електроенергията до 2035 г., но оставя свобода на действие за изкопаемите горива

1
6
Въглеродни емисии.
Въглеродни емисии. Снимка: Пиксабей

Групата на страните от Г-7, която представлява обединение на най-напредналите икономики в света, се договори да постигне преобладаващо декарбонизиран“ електроенергиен сектор до 2035 г. – цел, която според експертите е важна стъпка за предотвратяване на катастрофалното изменение на климата в световен мащаб. Министрите на климата, енергетиката и околната среда от Г-7 дадоха обещание в комюнике от 40 страници в края на срещата си в Берлин, в което се ангажираха и с окончателното преустановяване на производството на електроенергия от въглища, но не посочиха краен срок за това.

Решението за декарбонизация обаче оставя на страните възможността да продължат да използват изкопаеми горива, ако парниковите им газове бъдат „ограничени„, което означава те да отделят по-малко емисии при изгаряне, или емисиите да бъдат „уловени“ чрез специална нова технология. Въпреки сериозния напредък в тази област, въпросната технология не може да улови 100% от парниковите газове, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива.

В Г-7 влизат Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, както и Европейският съюз. Техните решения в областта на енергетиката и климата често се представят за разглеждане и на по-разширената група от напреднали нации, а именно Г-20, които взети заедно произвеждат 80% от световните вредни емисии на парникови газове.

Срещата на Г-20 ще се проведе в Бали през ноември. Решението беше взето на фона на войната на Русия в Украйна, която породи усещане за нужда от спешни действия главно в Европа, тъй като конфликтът налага ускоряване на прехода към по-чисти енергийни източници. В комюникето се призовава страните да не блокират субсидиите за изкопаеми горива, предназначени за преодоляване на последиците от конфликта. Отправяйки своето изявление и обещания, лидерите потвърдиха и предишния си ангажимент за пълно спиране на международните субсидии за изкопаеми горива до края на годината.

Германският министър на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек заяви по време на пресконференция днес, че количеството въглероден диоксид в атмосферата означава, че светът не може да ограничи глобалното затопляне до необходимите 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това е прагът на повишение на температурата, който според учените е необходим, за да се избегне задълбочаване на климатичните промени и изтласкване на важни екосистеми към критични точки.

Фил Макдоналд, главен оперативен директор на изследователската група по въпросите на климата и енергетиката „Ember“, заяви, че решението е „променило правилата на играта относно глобалния преход към електроенергия“.

Днес Г-7 направи стъпка в правилната посока, като определи дата за декарбонизация на енергийните сектори. Това е ключов сигнал към останалата част от света, че настоящата криза и усилията за осигуряване на нови доставки на изкопаеми горива ще бъдат ограничени с течение на времето. Това потвърждава, че през последните месеци декарбонизацията на енергийния сектор се е превърнала от цел, свързана с климата, и в цел, свързана със сигурността.“, твърди Мария Пастухова, старши политически съветник в мозъчния тръст „E3G“.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Винкел
Винкел
8 месеци по-рано

Що не си заврете решенията и добрите намерения отзад и оставите света да живее свободно? Аааа, не можете, защото всички сте психопати и не можете да живеете без да диктувате как ние да живеем и да контролирате всичко и всички. Вие сте нашите господари и вие знаете нал-добре.