ФТС за Искра.бг: Служители на градския транспорт в София излизат на предупредителен протест

0
134
Автобуси
Автобуси. Снимка: Facebook

Служители на столичния градски транспорт ще излязат на предупредителен протест в София на 18 януари, четвъртък. Това съобщиха пред Искра.бг от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. 

Нейният зам.-председател Владимир Цветанов обясни, че са внесли пред новия кмет на столицата Васил Терзиев искания в шест отделни точки. Най-важното от тях е да се увеличат възнагражденията в градския транспорт с 30%. Освен това се настоява за по-добри условия на труд:

„Искаме нашите шест точки, които са внесени при кмета, да ги видим под формата на споразумение и то да бъде разписано между синдикати и община, както е било досега.“

Цветанов подчерта, че в градския транспорт работните халета в сервизите са в лошо състояние

„Имаме нужда от инструменти – подемници, крикове и такива неща, които са за да се обслужват автобуси и трамваи. Другите точки са за работни облекла и специализираните облекла – ботуши и т.н., които поради липса на средства винаги сме ги оставяли на по-заден план, но винаги сме ги искали като условия на труд. Много са важни условията на труд – как да привлечем млади хора?! Виждате и автобусите – имаме много нови автобуси, но имаме и много стари“, посочи още зам.-председателят на федерацията пред Искра.бг. 

Той съобщи, че средната възраст на шофьорите в градския транспорт в столицата е 53 години. Голяма част от тях са пенсионери, които работят в следпенсионна възраст:

„Млади хора просто не идват. Това е истината. Затова имаме липса на 220-230 шофьори само в автотранспорта.“

Що се отнася до възнагражденията основните заплати в различните сфери на транспорта варират от минималната работна заплата от 933 лева за чистачките до 1200-1300 лева за монтьорския състав. Шофьорите получават 1830 лева. Брутните заплати зависят от стажа, а за шофьорите – и от извънредния труд, защото се налага да полагат такъв, тъй като няма достатъчно кадри. 

„Нашите хора по принцип са с много голям стаж и се стига до 2800-2900 лева бруто, но чистата заплата е много ниска“, обясни още Владимир Цветанов. Затова настояването е за 30% увеличение на основните заплати. 

Все още кметът на София Васил Терзиев не е поканил синдикатите на среща, като те изразиха надежда това да се случи в спешен порядък. 

Служителите в градския транспорт са готови на ефективни стачни действия, ако техните искания не бъдат чути:

„Хората са готови. Ние не издържаме на натоварването, защото полагаме страшно много извънреден труд. Това е извънреден труд, който е забранен по закон, защото сме втора категория труд. Но поради липса на кадри няма как. Освен това от Нова година пуснаха и нощния транспорт, който също поема от хората.“

От федерацията са готови да изчакат управляващите да предприемат действия до месец март, защото се очаква оттогава да влезе в сила новия бюджет на столицата. 

„Ние не искаме да затрудняваме в никакъв случай гражданите, които не са виновни. Искаме да покажем на властимащите, че трябва да обърнат внимание на нашите проблеми“, категоричен бе още Владимир Цветанов. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments