Френски рибари заплашват да блокират тунела под Ламанша, водещ до пристанища, в знак на протест срещу лицензите за риболов

0
11
Рибарска лодка.
Рибарска лодка. Снимка: Пиксабей

Френски рибари заявиха, че ще блокират достъпа до пристанищата на Евротунела и Ламанша в Северна Франция в петък в знак на протест срещу правата за риболов след Брекзит, съобщава CNN.

В публикация в четвъртък от рибарска група във Facebook се казва, че ще блокират фериботите в Сен Мало, Кале и Уистреам, „за да осъдят условията на сделката за Брекзит и последиците от нея върху рибарите“. Ръководителят на асоциация на рибарите коментира пред „CNN“, че протестът ще започне в 13:00 часа местно време в Уистрехам и че 15 лодки ще блокират пристанището в района. Той каза, че други групи ще блокират други две зони.

Рибарите казаха, че изпращат „предупреждение“, за да поискат бързото предоставяне от Обединеното кралство на лицензи за риболов след Брекзит. Жерар Ромити, президент на националния комитет за морски риболов, заяви пред филиала на CNN BFMTV:

Ние не искаме подаяния, ние просто искаме нашите лицензи обратно. Обединеното кралство трябва да спазва сделката след Брекзит. Твърде много рибари все още са в неведение.“

Асоциацията на рибарите обявиха на онлайн пресконференция, че голям брой лодки ще бъдат използвани за блокиране на достъпа до Евротунела, който се използва за придвижване на стоки с железопътен транспорт между Великобритания и Франция, според „Агенция Ройтерс.

Правителството на Обединеното кралство отговори в четвъртък, като каза, че е „разочаровано“ от заплахите за протести на френски рибари. Говорител на Даунинг стрийт каза:

„Очакваме френските власти да гарантират, че няма незаконни действия и търговията няма да бъде засегната. Общо лицензирахме близо 1700 кораба на Европейския съюз. Подходът ни към лицензирането беше разумен и напълно в съответствие с нашите ангажименти в Споразумението за търговия и сътрудничество (TCA).

И още:

„Продължаваме да работим с Комисията и френските власти и ще разгледаме всички допълнителни доказателства, предоставени в подкрепа на оставащите заявления за лицензи.

Протестите представляват последния кръг от напрежение в дългогодишния спор между Обединеното кралство и Франция за правата на френски и британски кораби да ловят риба във водите на всяка страна след Брекзит.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments