Франция в стачка: Синдикатите казват „не“ на по-високата пенсионна възраст

0
38
Военни - протест.
Военни - протест. Снимка: Пиксабей

Събирачи на боклук, комунални работници и машинисти са сред хората, които напуснаха работа във вторник във Франция, за да покажат гнева си срещу законопроекта, който повишава възрастта за пенсиониране на 64 години, което синдикатите виждат като по-широка заплаха за френския социален модел, предава „Асошиейтед прес“.

Повече от 250 протеста се очакват в Париж и в цялата страна в това, което организаторите се надяват да е най-голямата им демонстрация на сила досега срещу демонстративния закон на президента Еманюел Макрон, след близо два месеца демонстрации. Законопроектът се обсъжда във френския Сенат тази седмица.

Синдикатите заплашиха да замразят френската икономика със спиране на работа в множество сектори, като най-видимата беше безсрочна стачка в националния железопътен орган на SNCF.

Пътуващите се натъпкаха в един от редките влакове, пътуващи за Париж от южните предградия преди зазоряване. Правителството насърчи хората да работят от вкъщи, ако работата им позволява.

Една пета от полетите бяха отменени на летище „Шарл де Гол“ в Париж и около една трета от полетите на летище „Орли“. Очаква се влаковете за Германия и Испания да спрат, а тези за и от Великобритания ще бъдат намалени с една трета, според железопътния орган SNCF.

Очаква се повече от 60% от учителите в началните училища да стачкуват, както и служителите в обществения сектор на други места.

Реформата ще повиши официалната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години и ще изисква 43 години работен стаж за хората, които се борят да получат пълна пенсия. Въпросната промяна се случва на фона на това, че населението на Франция застарява и продължителността на живота се удължава.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето френски избиратели са против законопроекта. Левите законодатели смятат, че компаниите и богатите трябва да се намесят повече във финансирането на пенсионната система.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments