Франция разследва бивш служител на президента Макрон за корупция

0
148
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

Националната финансова прокуратура на Франция е започнала разследване на договор за охранителна дейност, подписан между фирмата на бивш служител на партията на френския президент Еманюел Макрон и руски олигарх, предаде „Франс прес“.

Договорът е бил подписан от Венсан Краз, бивш жандармерист, работил към партията на Макрон и във френското президентство. Краз беше замесен заедно с бившия сътрудник на Макрон Александър Бенала в насилие срещу демонстранти миналата година.

Разследването на финансовата прокуратура е за корупция. Според „Франс прес“ сделката е била „договорена“ от Бенала по времето, когато той е бил в Елисейския дворец. Договорът е бил подписан между „Марс“, фирмата на Венсан Краз, и руския олигарх Искандер Махмудов. Махмудов е платил на Краз 294 хил. евро на 28 юли миналата година. Към договора подизпълнител е била фирмата „Велур“, бивш работодател на Бенала. Сделката предвиждала защита на недвижимо имущество във Франция на олигарха и на семейството му в Монако.

Махмудов има проблеми и с испанското правосъдие, което твърди, че той е част от руската престъпна организация „Исмаиловская“. Махмудов е шеф на компанията „Уралско минно и металургично дружество“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments