Франция отложи въвеждането на „здравната карта“ за COVID след четвъртия уикенд на протести

0
5
Протест във Франция
Протест във Франция. Снимка: Florian Philippot, Facebook, Архив

Удължаването на периода за въвеждане на “здравния пропуск” на Франция, обхващащо дейности като посещение на ресторанти и кафенета, пътуване с влак на дълги разстояния и посещение на болници, влезе в сила след четвърти уикенд на протестите по този повод, информира “The Guardian”.

Санитарният пропуск, с който правителството се надява да повиши степента на ваксинация, се показва под формата на цифров QR код или на хартиен носител и се дава на тези, които са напълно ваксинирани, имат отрицателен тест за COVID-19 или са имали коронавирус и са се възстановили.

Документът се изисква от 21 юли за всеки, който отива на кино, театър или музей и неговото удължаване е одобрено от Конституционния съвет на Франция в четвъртък. Правителството обяви, че ще има едноседмичен гратисен период за клиентите и бизнеса, за да приложат новите правила, преди да бъдат въведени глоби за тези, които не ги спазват.

Официалните данни предполагат, че повече от 237 000 души са излезли на протести във Франция през уикенда срещу въвеждането на пропуска, като твърдят, че това нарушава техните граждански свободи. С последните демонстрации се отбелязва увеличение на броя на протестиращите от предходната седмица, когато 200 000 души излязоха на улицата. Противниците на новите правила смятат, че санитарният пропуск нарушава най-фундаменталните френски принципи: свободата и равенството на националното мото.

Миналата седмица в интервю за TikTok френският президент Еманюел Макрон призова:

“Ваксинирайте се. Ваксинирайте се. Ваксинирайте се.”

Здравният министър в страната Оливие Веран заяви, че пропускът ще помогне да се избегне по-нататъшно ограничаване на свободите, включително комендантски час и блокиране, а правилата ще се прилагат най-рано до ноември. Пред „Le Parisien“ той каза:

“Това е подтик към гражданите да се ваксинират, да се тестват или да не ходят на места, където има много хора.”

Веран каза, че Франция е на път да постигне целта си най-малко 50 милиона души да бъдат ваксинирани с поне една доза до края на месеца, което представлява 85% от допустимото население.

Попитан за протестите, министърът каза, че съжалява за количеството внимание, отделено на тези, които са “антивакса, антинаука и антидържава”. Той беше категоричен:

“Какъвто и да е броят на протестиращите, той все пак ще бъде по-нисък от броя на французите, които в същото време се ваксинират, които представляват два пъти повече в събота. Готов съм да изслушам страховете им и да направя всичко, за да ги успокоя, но идва момент, когато всичко ни е достатъчно.”

Няколко френски медии съобщиха за нарастващ брой хора под 30 години, които търсят рекламирайки в социалните мрежи, за да се срещнат с някой с COVID с цел да хванат коронавирус и да получат здравната карта, без да бъдат ваксинирани или тествани.

„Le Figaro“ разговаря с редица от тях наскоро. Те споделиха вярванията си, че като са млади няма да изпитат по-тежките симптоми. Един от тях обясни:

“Предпочитам да го хвана и да съм под карантина, за да може имунната ми система да се справи и да преодолее болестта по естествен път.”

Друг студент, който предпочита да се разболее от COVID вместо да бъде ваксиниран, каза пред „FranceTV“:

“В най -лошия сценарий ще остана в леглото няколко дни, в най-добрия няма да имам симптоми … ако се окажа в интензивното отделение, очевидно ще съжалявам, но честно казано не мисля, че това ще се случи.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments