Франция одобрява ваксината „AstraZeneca“ за хора над 65 години

0
126
AstraZeneca
Снимка: Министерство на здравеопазването, Архив

Френското правителство заяви, че възрастните хора с вече съществуващи заболявания вече могат да получат ваксината срещу COVID-19 на „AstraZeneca“ като преразгледат позицията си по въпроса, информира “BBC”. Здравният министър на страната каза:

“Хората, засегнати от съпътстващи заболявания, могат да бъдат ваксинирани с „AstraZeneca“, включително тези на възраст между 65 и 74 години.”

Миналия месец Франция одобри използването на ваксината само за лица под 65 години, като се позова на липсата на данни за възрастни хора. Оттогава проучванията показват, че ваксинацията е много ефективна сред възрастните хора.

Ваксината на Oxford – „AstraZeneca“ се използва широко в Обединеното кралство, но няколко държави от ЕС все още я ограничават за употреба на хора под 65 години, включително Германия. Регулаторът на ЕС по лекарствата одобри имунизацията за всички възрастни, но всеки член трябва да определи своя собствена политика за въвеждане.

В по-нататъшно развитие канадската комисия по имунизация в понеделник препоръча да не се дава ваксината „AstraZeneca“ на възрастни хора над 65-годишна възраст, като заяви, че данните от клиничните изпитвания за тази възрастова група са твърде ограничени.

Какво казват французите?

В изказване по телевизията френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че хората с вече съществуващи придружаващи заболявания могат да получат ваксината „Oxford-AstraZeneca“ от кабинети на общопрактикуващите лекари, болниците и „до дни“ от аптеките. На тези на възраст над 75 години все още ще се предлагат или „Pfizer“, или „Moderna“ дозите във ваксинационен център, добави той.

През януари френският президент Еманюел Макрон заяви, че ваксината „AstraZeneca“ е „почти неефективна“ за по-напредналите възрастови групи – твърдение, категорично отхвърлено по това време от британските служители и учени. Но след заседание на Европейския съвет в петък, той каза:

“Ако това е ваксината, която ми се предлага, очевидно бих я взел.”

С появата на повече данни френските здравни служители се опитаха да убедят хората, че тя е също толкова безопасна и ефективна, колкото другите ваксини срещу COVID-19.

Във Франция са приложени само 273 000 дози „AstraZeneca“ от 1,7 милиона, получени до края на февруари, показват данните на министерството на здравеопазването. Някои френски лекари отхвърлиха ваксината, позовавайки се на първоначални странични ефекти при някои хора и данни от проучвания, които предполагат, че тя предлага минимална защита срещу леко заболяване от южноафриканския вариант на COVID, въпреки че разработчикът казва, че все още предпазва от тежко заболяване.

Оттогава асоциацията на лекарите MG France отвърна на удара по критиките срещу ваксината „AstraZeneca“ и факта, че много дози остават неизползвани. Човекът, който отговаря за въвеждането на ваксините във Франция, също подкрепи имунизацията, като заяви, че несправедливо е получила „лошо име“.

Досега около 3 милиона души са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 във Франция – срещу над 20 милиона във Великобритания, която има приблизително същото население. Страната все още се бори да контролира повишените нива на инфекция в някои райони, въпреки продължаващия национален комендантски час.

Баровете, ресторантите и музеите остават затворени, а Веран заяви, че властите ще разгледат тази седмица дали ще бъдат необходими по-строги мерки, като например блокиране, в силно засегнати населени места.

Каква е ситуацията в Германия?

Германия също е загрижена, че дозите на „AstraZeneca“ ще се изхабят и има призиви за разширяване на броя на приоритетните групи, които могат да получат ваксината. До 23 февруари са използвани само 240 000 от 1,45 милиона получени дози. В неделя старши немски имунолог Карстен Вацл призова страната да промени решението си и да започне да разрешава на възрастните над 65 години да получават ваксината.

В момента комисията по ваксини на Германия преглежда препоръката си, а канцлерът Ангела Меркел заяви миналата седмица, че това е “ваксина, на която може да се вярва”. Приложението на ваксини в много страни от ЕС е засегнато от закъснения по доставките.

Какво знаем за ваксината?

Великобритания използва ваксината, направена от „AstraZeneca“, британско-шведска фармацевтична компания, в програмата си за масова имунизация от декември. Британските здравни служители казват, че тя осигурява „високи нива на защита“ за всички възрасти.

Нито един човек, който е получил Оксфордската ваксина в опитите преди пускането ѝ за масова експлоатация, не е приет в болница или се е разболял сериозно от COVID. Ваксината се прилага чрез две инжекции, поставени в ръката, втората между 4 и 12 седмици след първата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments