Франция: Никола Саркози е подсъдим за незаконно финансиране на предизборната си кампания

0
25
Никола Саркози
Снимка: Фейсбук, Nicolas Sarkozy

Бившият президент на Франция Никола Саркози е подсъдим по обвинение за незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2012 г. Саркози, който отрича обвиненията, е обвинен заедно с още 13 други лица за участие в нашумелия скандал, известен като „Бигмалион“. Според обвинението те са похарчили десетки милиони евро за кампанията и са наели PR компания, за да прикрият разходите, предава „BBC“.

Това е последната от поредицата съдебни битки на бившия френски президент, който беше осъден по дело за корупция по-рано тази година. Процесът трябваше да влезе в ход през март, но се наложи да бъде отложен, тъй като един от адвокатите се разболя от COVID-19.

Каква е същността на обвинението?

Съгласно своите разпоредби Франция определя строги ограничения на сумата, предвидена за разходите при организирането на една предизборна кампания. Сега Прокуратурата твърди, че партията на Саркози „Съюз за народното движение“ е похарчила почти двойно повече – над 22,5 милиона евро за организирането на бляскави и пищни митинги и тържествени събития. За да прикрие реалните разходи екипът на държавния глава е наел PR компания, известна под името „Бигмалион“, която е трябвало да фактурира партията, а не кампанията. Въпреки че съдебните лица признават, че засега не могат да докажат категорично, че Саркози е организирал или участвал в схемата, те смятат, че той със сигурност е бил наясно с нея.

66-годишният Саркози отрече обвиненията в тези неправомерни действия. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до една година лишаване от свобода и глоба в размер на 3750 евро.

Жером Лаврийо, заместник-ръководител на кампанията на Саркози през 2012 г., който е един от 13-те обвиняеми по случая, публично призна, че действително е било извършено пренасочване на финансови средства. Той разкри още, че е действал сам.

Двама съоснователи на „Бигмалион“ също са подсъдими, като единият от тях – Гай Алвес, призна открито, че компанията е извършвала фалшиво фактуриране.

Кой е Никола Саркози?

Въпросният процес е последната съдебна битка на Саркози, който зае президентския пост през 2007 г. По време на своето управление той прие строги антиимиграционни политики и се опита да реформира икономиката на Франция, която беше засегната сериозно от световната финансова криза. Тогава критиците определиха стила му на управление като твърде дързък и показен, а самия него като човек с величие, който е верен на традициите.

През 2012 г. Саркози изгуби шанса да бъде преизбран след оспорвана надпревара със социалиста Франсоа Оланд. Оттогава насам бившият президент стана обект на няколко криминални разследвания. По-рано тази година той беше признат за виновен по обвинение за предлагане на подкуп на съдия през 2014 г., като след това обжалва решението на съда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments