Франция и Германия искат вето за страните в ЕС по анти-монополни дела

0
144
Европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: wikimedia commons
Европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: wikimedia commons

Франция и Германия предложиха Европейският съвет, който представлява правителствата на Европейския съюз, да има правото да отменя някои антитръстови решения на Европейската комисия в „добре дефинирани случаи“, предаде „Ройтерс“.

Берлин и Париж искат да преразгледат правилата за сливания на компании в ЕС след ветото на Европейската комисия на планираната сделка за сливането на бизнеса в железопътния транспорт на германската група „Сименс“ (Siemens) и на френската „Алстом“ (Alstom) преди две седмици. Целта на неразрешената сделка бе да се създаде европейски когломерат в жп сектора, който да се конкурира с по-големите чуждестранни играчи.

Във френско-германското съвместно предложение, публикувано във вторник, двете държави също предлагат да бъдат актуализирани сегашните основни рамки за сливанията, като се вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно равнище, а не толкова на европейско.

В началото на седмицата германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че на Европа може й да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена. Сливането на „Алстом“ и „Сименс“ се разглеждаше като възможност Европа да се подготви за разширяването на бизнеса в света на китайската железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments