„Фолксваген“ пак подмина България, ще произвежда „Пасат“ в Словакия?

0
227
Снимка: Rene Hesse/Pixabay
Снимка: Rene Hesse/Pixabay

„Фолксваген“ отново подмина България. Вместо в Турция, автомобилният гигант ще произвежда автомобилите модел „Пасат“ в Словакия. Това твърди изданието „Automotive News“, предаде „24 часа“.

Надзорният съвет на компанията трябва да вземе окончателното си решение тази седмица.

Както Искра.бг ви съобщи планираната инвестиция за строителството на нов завод беше на стойност 1,3 милиарда евро. Той трябваше да бъде изграден в Измир, срещу което президентът Реджеп Ердоган обеща държавата да закупи десетки хиляди нови автомобили, произведени там. След започването на военната операция на Анкара в Сирия обаче „Фолксваген“ промени намеренията си и първоначално временно замрази, а след това окончателно се отказа от изграждането на завод в южната ни съседка.

Сега компанията планира да прехвърли производството на модела „Пасат“ в Словакия до октомври 2022 г. В момента автомобилите се правят в град Емден в Германия, но след две години фабриката там ще се специализира за електрически коли.

„Фолксваген“ има огромен завод в Словакия в столицата Братислава. В момента там се правят моделите „Touareg“, „Audi Q7“, „VW Up“m „Seat Mii“, и „Skoda Citigo“. Автомобилният гигант обаче планира да спре производството на миниавтомобили и така да освободи необходимия капацитет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments