„FIRST LEGO League“: Забавната страна на една модерна училищна програма за деца на бъдещето

0
72
Демонстрация
Демонстрация. Снимка: Искра.бг

Днес се състоя пресконференция по случай националния фестивал по роботика „FIRST LEGO League“, който започва утре в Бургас. На събитието присъстваха зам.-кметът по образование Михаил Ненов, зам.-кметът по финанси Станимир Апостолов и Валентина Венкова от Центъра за творчество и обучение, както и участниците от двете бургаски училища.

„Развълнувана съм, че посрещаме тези невероятни 24 отбора. Заедно със своите ментори близо 200 човека ще се състезават във фестивала утре. Това е много повече от роботика и програмиране. Регламентът на това състезание е създаден така, че децата да развият разнообразни умения и компетентности чрез участието си в четири категории. В една от тях те тренират меките си умения, като решаване на проблеми и преодоляване на предизвикателствата по време на подготовката. В другите категории те трябва да създадат иновативен продукт, който помага да се споделят и популяризират техните лични хобита. Проектите се оценяват от жури от съдии, докато екипите изпълняващи мисии в роботиката на специализирано поле, биват оценени от рефери“, каза Валентина Венкова.

Тази година темата на състезанието е „Шедьовър“, като отбори от цялата страна ще се надпреварват в различни дейности, свързани с роботика и програмиране. Участниците ще се оценяват както за техните иновативни продукти и умения в инженерното мислене и дизайн, така и за бързина. Две бургаски училища – ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионална гимназия по механотехника и електроника /ПГМЕЕ/ – ще участват в състезанието, представяйки градa на форума.

Голямата новина е, че Община Бургас ще финансира участието на първенеца от отбора в европейския финал, който ще се проведе в Норвегия.

От местната власт имат амбицията фестивалът да стане ежегодно събитие, като към него да бъде добавен един регионален балкански LEGO форум. STEM образованието става все по-популярно, тъй като носи изключителни ползи за развитието на децата, които не само придобиват технологични умения, но и такива за работа в екип, творческо мислене и експериментиране.

„FIRST LEGO League“ не само развива техническите умения на учениците, но ги насочва да развиват комплексно всички свои качества, да решават проблеми по логичен начин и да не се страхуват да грешат. Така участието в състезанието не е само забава, но и ги подготвя за бъдещи професионални предизвикателства, които могат да им предстоят.

Пробен изпит за седмокласници организират от математическото училище в Бургас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments