Фирмите могат да кандидатстват за изграждане на ВЕИ инсталации и батерии за локално съхранение на енергия по НВПУ

0
49
ВЕИ инсталации
ВЕИ инсталации. Снимка: Pixabay

Трета процедура с бюджет 200 милиона лева по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ е била отворена късно снощи. Тя е насочена към родните фирми, искащи да направят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията, уточняват от Министерството на иновациите и растежа /МИР/.

Между 75 000 лева до 1 млн. лева безвъзмездна финансова помощ могат да получат компаниите ни за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение.

От мярката могат да се възползват микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори. Съфинансирането е до 50% по линия на НПВУ, като интересът на компаниите се очаква да е изключително голям, както стана ясно при обиколката на страната от министър Александър Пулев с мобилната приемна на МИР и проведените от него срещи с местния бизнес и местната власт във всички области.

С парите, осигурени от МИР по линия на НПВУ, ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван. Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 до 16:30 часа на 15 май. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.

От пресцентъра на ведомството припомнят, че това е третата мярка, отворена за бизнеса по линия на МИР по НПВУ. Първите две – за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност – приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30 декември МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми у нас, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments