Финансов журналист: Фалитът на двете американски банки в САЩ не е опасен за Европа

0
71
Фалит, банкрут
Фалит, банкрут. Снимка: Pixabay

„Фалирането на двете американски банки – Silicon Valley Bank /SVB/ и Signature Bank, няма да се отрази на европейската банкова система“, увери финансовият журналист от вестник „Банкер” Петър Илиев. По думите му тези учреждения са регионални за САЩ и не са големи.

„Когато става въпрос за малка банка, големите нямат проблемни вземания от нея. Сериозната финансова криза през 2008 година стана, защото фалираха две големи национални банки, които финансираха ипотечните кредити в САЩ”, коментира Петър Илиев пред „NOVA“. По думите му двете банки са фалирали по различни процедури. Той посочи:

„Когато една банка има неразрешими проблеми, голяма част от активите й са работещи. Тоест, те се погасяват, има приходи по тях, но не са достатъчни, за да се отреагира на ликвидния натиск. Всичките й задължения се отделят в мостова банка, която извършва нормално операциите. Но собствениците на въпросната преструктурирана банка са я загубили завинаги. Тази мостова банка е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете.”

Журналистът подчерта, че в момента има спекулации, че в SVB депозити за обща сума от 25 млрд. долара няма да бъдат покрити. Той смята, че една от причините за фалита е рязкото вдигане на лихвените проценти заради борбата с инфлацията. По думите му такива фалити в Америка са нещо нормално.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments