Фейсбук ще премахва антиваксърски страници и групи

0
176
Фейсбук
Снимка: Wikimedia commons

Социалната мрежа „Фейсбук“ няма да позволява реклами, които включват дезинформация за ваксините. Мярката е част от усилията за намаляване на разпространението на „измами“, свързани с имунизациите, съобщиха от платформата вчера.

„Фейсбук“ също така ще намали достъпа на групи и страници, които разпространяват лъжлива информация срещу ваксините като ограничи тяхното класиране в резултатите от търсене и в информационния канал; ще ги премахва от функцията, която ги препоръчва „групи за вас, към които трябва да се присъедините“.

Антиваксърската пропаганда става все по-вирусна в интернет, точно както броят на заболелите от морбили се увеличават в реалния свят. Световната здравна организация (СЗО) коментира съмненията към ваксините така: „нежеланието или отказа от ваксиниране при наличието на ваксини“ е една от най-големите заплахи за здравето през 2019 г.

На 1 февруари „Гардиън“ съобщи, че дванадесетте най-големи Фейсбук групи и осем от най-големите 12 Фейсбук страници срещу имунизацията се появяват най-отгоре при търсене на думата „ваксина“. Тази информация подтикна конгресмена на Демократическата партия Адам Шиф да напише писмо до Марк Зукърбърг, в което да го призове да предприеме действия срещу дезинформацията за ваксините.

Мрежите от затворени групи във Фейсбук с десетки хиляди членове станаха място на антиваксърската пропаганда, включително и провеждането на целенасочен тормоз към хората, които подкрепят имунизациите. Също така антиваксърите използвали и рекламните инструменти, за да дезориентират майките за ваксините, пише „Гардиън“. От социалната мрежа твърдят, че тези реклами ще бъдат премахнати, а антиваксърските рекламодатели – деактивирани.

За прилагането на новата си политика от Фейсбук ще разчитат на организации като СЗО и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Сред най-упоритите от тези фалшиви вярвания е, че ваксината за морбили, заушка и рубеола причинява аутизъм, което не е вярно.

Промяната в политиката ще обхване и Инстаграм.

Действията на Фейсбук изостават спрямо тези на други социални медии. От Пинтерест, Ютуб и Амазон отдавна са взели мерки срещу антиваксърските действия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments