Фейсбук очаква глоба от няколко милиарда долара в САЩ

0
154
Фейсбук, лого. Снимка: архив
Facebook. Снимка: Архив

Правителството на САЩ и „Фейсбук“ преговарят за уреждане на спора за употребата на личните данни на потребилите на социалната мрежа, което може да донесе глоба от няколко милиарда долара за компанията, съобщи в.“Вашингтон пост“.

Според изданието, което се позовава на двама души, запознати със случая, Федералната търговска комисия (ФТК) на САЩ и „Фейсбук“ не са се договорили за точна сума. Компанията обяви приходи за четвъртото тримесечие на 2018 г. от 16.9 млрд. долара и печалба от 6.9 млрд. долара.

Комисията разследва разкритията, че „Фейсбук“ неправомерно е споделил личната информация, принадлежаща на 87 милиона от нейните потребители, с вече несъществуващата британска политическа консултантска фирма „Кеймбридж Аналитика“, която беше замесена в скандалите около референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Разследването се фокусира върху това дали споделянето на данни с „Кеймбридж Аналитика“, както и други нарушения на неприкосновеността на личния живот на членовете на социалната мрежа, са в разрез със споразумението от 2011 г. с Федералната търговска комисия за защита на неприкосновеността на потребителите.

Крайното уреждане на случая може да включва и регулаторни промени в начина, по който работи компанията.

От „Фейсбук“ и търговската комисия са отказали да коментират директно изнесената информация.

Най-голямата глоба на ФТК за нарушения на на неприкосновеността на личния живот е за 22.5 млн. долара, наложени на „Гугъл“ (Google Alphabet Inc.) през 2012 г. Агенцията е налагала и по-големи глоби, като тази на фармацевтичната компания Teva Pharmaceutical Industries през 2015 г. за 1,2 млрд. долара за нарушения на антитръстовите правила.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments