„Фейсбук“ няма да сваля лъжливи постове на политици

0
17
Снимка: Geralt/Pixabay
Снимка: Geralt/Pixabay

„Фейсбук“ обяви, че няма да сваля публикациите на политици, които нарушават стандартите на социалните мрежа, заявявайки, че няма да бъде арбитър на приемливата реч на политическата арена, предадоха световните медии.

Платформите за социални медии са под натиск да блокират намесата в изборите и да бъдат по-прозрачни по отношение на правилата си за политическото съдържание след разследването на американските власти на обширната кибер кампания на Русия, насочена към подпомагане на избора за президент на Доналд Тръмп през 2016 г. Москва отрича твърденията.

„Фейсбук“ ще сваля публикации, ако съдържанието има потенциал да подбужда към насилие или представлява риск за безопасността, който надвишава стойността на обществения интерес. Политическите реклами все пак ще трябва да отговарят на правилата на мрежата.

Видовете публикации на политици, които няма да бъдат санкционирани, може да включват жестоки или безчувствени коментари или графично съдържание.

„Не смятаме, че е наша работа да ставаме рефери на политически дебати или да предотвратяваме това политиците да стигат до аудиторията си и да бъдат обект на публично обсъждане и проверка. Ето защо „Фейсбук“ изключва политиците от програмата за проверка на факти“, каза Ник Клег, бивш вицепремиер на Великобритания, който в момента отговаря за международните дейности във „Фейсбук“.

Въпросната програма разчита на външни сътрудници да проверяват сигналите за фалшиви новини, а след тяхната оценка „Фейсбук“ намалява разпространението на въпросното съдържание, показва на потребителите истински новини, свързани с темата, и наказва страниците, които често разпространяват лъжи. Речта на политиците обаче няма да подлежи на тези проверки. Изключение ще се прави само ако политикът сподели вече класифицирана като лъжлива информация. В такъв случай ще се прилагат горните мерки.

„От 2016 г. „Фейсбук“ има изключение за „новинарската стойност“. Това означава, че ако някой наруши стандартите на общността, можем да позволим това съдържание да остане видимо, стига да преценим, че общественият интерес хората да го видят е по-голям от опасността“, обяснява още Клег. Сега постовете на политиците ще бъдат класифицирани по подразбиране като такова съдържание.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от