Фейсбук и Туитър “отстраниха руска мрежа” от акаунти

0
190
Социална медия - Туитър.
Снимка: Пиксабей

Фейсбук оповести, че е отстранил малка мрежа от акаунти и страници, които са били част от операция за руско влияние, информира “BBC”Компанията заяви, че въпросната структура е свързана с руската Агенция за интернет изследвания (IRA) – организация, близка до руското правителство и обвинена в намеса в изборите през 2016 г. в САЩ. Туитър също е спрял пет акаунта от същата мрежа, пише „BBC“.

Операцията се съсредоточила около PeaceData, който твърди, че е уебсайт за новини с нестопанска цел на английски и арабски език. Както Фейсбук, така и Туитър е на мнение, че кампанията е постигнала много ограничен успех.

Новината за откритието идва само два месеца преди президентските избори в САЩ между президента Доналд Тръмп и демократичния кандидат Джо Байдън.

Каква беше кампанията?

Съобщенията от вторник от Фейсбук и Туитър дойдоха в резултат на сътрудничеството с Оперативната група за външно влияние на ФБР над уебсайта PeaceData, който обслужваше лява аудитория. Фейсбук съобщи, че е премахнал 13 акаунта и две страници, които се стремят да “насочат обществения дебат в САЩ” и други страни, включително Великобритания и Египет.

Но операцията е постигнала “много малък обхват”, като едва около 14 000 акаунта следват една или повече от страниците, които са вече премахнати, обясни Фейсбук. Страницата на английски език имаше около 200 последователи.

Изтритите акаунти използват фалшиви имена и снимки на профила, каза Фейсбук, но реални и „неволни“ писатели на свободна практика изглежда са писали за уебсайта PeaceData. Междувременно Туитър заяви, че е спрял пет акаунта “за манипулация на платформата, която можем надеждно да припишем на руските държавни участници”.

Съдържанието, създадено от акаунтите, е “с ниско качество и нежелана поща и повечето туитове от тези акаунти са получили малко, ако има такива, харесвания или ретуити”, обясниха още от социалната медия.

Какво знаем за руската ИРА?

ИРА беше една от трите руски компании с 13 души, обвинени от Министерството на правосъдието на САЩ като част от разследването на специален адвокат Робърт Мюлер за предполагаема намеса на Русия в предизборната кампания на САЩ през 2016 г.

Бившият директор на ФБР прекара две години в разследване на предполагаемо споразумение между кампанията на Тръмп през 2016 г. и Русия. Той заключи, че Русия се е намесила в изборите с намерението да се възползва от кампанията на Тръмп, въпреки че не са намерени доказателства за конспирация.

По-рано тази година директорът на ФБР Кристофър Рай заяви, че руските опити за разпространение на дезинформация в социалните медии “никога не са спирали”, но добави, че в момента те не са в същия мащаб, както се наблюдава по време на кампанията през 2016 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments