Феноменът „GameStop“ доби глобална популярност

0
164
Търгуване
Снимка: Pixabay

Компанията „GameStop“, която се наложи успешно на американските пазари, привлича вниманието на все повече инвеститори от цял свят, включително от Лондон до Мумбай, пише „CNN“. Интересна е ситуацията в момента – акциите на много компании, които неотдавна бяха силно засегнати от икономическите последици на пандемията, вече се търгуват на редица глобални борси, въпреки доскорошните мрачни прогнози, че стойността им ще се понижи още.

Акциите на компаниите „Cineworld“ и „Pearson“ в Лондон са се увеличили съответно с 13% и 11% през тази седмица. Полският производител на видеоигри „CD Projekt“ също е отчел ръст с 34%, което се дължи и до голяма степен на факта, че вчера главният изпълнителен директор на „Tesla“ Илон Мъск спомена една от игрите в профила си в социалната мрежа.

Стойността на такива акции повлия положително от определени имена на известни потребители в социалните медии през последните дни.“, обясни Никълъс Хайет, финансов анализатор, който работи в Лондон.

Големият скок в цената на глобалните акции със шорт позиции беше отчетен в сряда, но по всичко изглежда, че тенденцията ще се задържи.

Докато американските търговци се координират в групата „WallStreetBets“ на платформата Reddit, индийците предпочитат друга, известна под името „IndianStreetBets“. В момента заинтересованите търговци обсъждат какви са най-добрите идеи за инвестиция в САЩ. Някои от тях са насочили вниманието си към компанията за възобновяеми енергийни източници „Suzlon“, чиито акции нараснаха с 5% по-рано днес, докато други възлагат оптимистични прогнози за  криптовалутата „Dogecoin“, чиято стойност е скочила с 377% през последните 24 часа, показват данни на „Coindesk“.

Дискусиите обхванаха дори Китай, където много борсови играчи определиха настоящото явление като експлоатация на пазара от страна на институционални инвеститори, предаде „CNN Business“. Според тях това може да се окаже предизвикателство, тъй като финансовите пазари на територията на континентален Китай са много различни от тези в Ню Йорк. Късите продажби са много строго регулирани и изключително редки, което възпрепятства китайските инвеститори да имитират начина, по който американците търгуват с акциите на компании като „GameStop“.

Компанията „Robinhood“ е обект на критики заради рестриктивната търговска политика

Решението на „Robinhood“ да ограничи търговията с някои акции я постави в центъра на икономическия хаос, който обхваща пазарите, тъй като инвеститорите и управляващите изискват конкретни отговори от страна на стартиращата компания.

Най-новото по темата е, че в сряда акциите на „GameStop“ се сринаха с 44%, след като платформата за търговия без комисионна, която отчете нарастване на активността през тази седмица, заяви, че ще позволи само на потребителите да продават акции. Вече са наложени ограничения и за акции на други компании като „BlackBerry“, „Bed Bath & Beyond“, „Nokia“ и други.

Реакцията беше незабавна като много потребители на Интернет и политици изразиха недоволството си. По-късно от „Robinhood“ поясниха, че решението е взето единствено, за да се отговори на определени регулаторни изисквания, подчертавайки, че ще бъдат възобновени ограничените покупки на някои ценни книжа, още в края на тази седмица.

Сумата, която трябва да вложим, зависи от волатилността на пазара, а настоящата ситуация е изключително важна, тъй като има голяма търговска активност, концентрирана в малък брой компании.“, обясни изпълнителният директор на „Robinhood“ Влад Тенев пред „CNN“ вчера вечерта.

Американската икономика отбеляза най-лошата си година от 1946 г. насам

Цифрите са налице – през 2020 г. стойността на брутния вътрешен продукт на САЩ се е понижила с 3,5% спрямо предходната година. Това бележи най-сериозния спад в страната от 1946 г. насам.

Американската икономика е отчела ръст от 4% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2020 г., твърдят експертите от „CNN Business“. Въпреки това този ръст не е достатъчен, за да компенсира слабите първо и второ тримесечие. Данните от третото тримесечие също показват значителен спад.

Икономистите се опасяват, че официалните данни за последните 3 месеца на годината вероятно прикриват по-дълбоки финансови проблеми.  

Последните икономически показатели, включително големият брой подадени заявления за обезщетения при безработица, както и продажбите на дребно, са отчели лоши резултати в края на годината, което предполага, че възстановяването на икономиката се случва много бавно.“, разкрива старшият икономист Ерик Л.

Общата картина в страната, разкрита чрез експертните данни, показва че е са нужни спешни действия от страна на управляващите, като добрата новина е, че вече се обсъждат допълнителни стимулиращи мерки. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл отбеляза, че възстановяването на икономиката оттук нататък зависи от ускоряването на усилията в посока изпълняване на програмите за ваксинация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments