ФБР предупреждава: Възможни са още въоръжени протести в САЩ

0
96
Полиция
Снимка: Pixabay

ФБР предупреждава, че е напълно възможно да се проведат още въоръжени протести в САЩ в дните преди Джо Байдън да положи клетва като президент. Има съобщения за въоръжени групи, които планират да се съберат във всички 50 столици на отделните щати и във Вашингтон, в навечерието на церемонията в негова чест на 20 януари. Силите на реда имат опасения, че това ще се осъществи и по тази причина плановете за сигурност за самото събитие ще бъдат затегнати.

Вчера Байдън заяви, че не се страхува да положи клетва на церемонията в Капитолия. Очаква се той, заедно с новоизбрания вицепрезидент Камала Харис да положат клетва там, само две седмици след като радикални поддръжници на президента Доналд Тръмп са се противопоставили на резултата от изборите.

Служителите по сигурността са категорични, че няма да се повторят нарушенията на реда, видени на 6 януари, когато хиляди поддръжници на Тръмп успяха да нахлуят в сградата на Капитолия, където членовете на Конгреса гласуваха, за да удостоверят резултата от изборите. Чад Улф, изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ, заяви вчера, че е наредил на американската секретна служба да предприеме специални операции, свързани с безопасността по време на церемонията– шест дни по-рано, предвид събитията от изминалата седмица и непрекъснато променящата се обстановка. Междувременно властите обявиха, че до 15 000 военнослужещи от Националната гвардия могат да бъдат изпратени, за да помогнат за опазването на реда по време на събитието.

По-късно вчера Улф стана третият министър от кабинета на Тръмп, който подаде оставка след протестите в Капитолия, последвал примера на Бетси Девос и Илейн Чао. Напускането му създаде смут, тъй като той беше поел ролята да осигури сигурността на церемонията в чест на Байдън. Миналата седмица Улф призова Тръмп да порицае строго действията на протестиращите, нападнали Конгреса. Напускащият министър заяви, че напускането му е предизвикано от „скорошните събития„, включително съдебните решения, оспорващи правната валидност на назначаването му.

Какви други протести са планирани?

По официални данни правоприлагащите органи се готвят за реалната опасност в страната да се проведат още насилствени протести през дните, преди Джо Байдън да встъпи в длъжност. Публикациите с радикален характер в подкрепа на Тръмп, които се разпространяват мащабно в социалните мрежи призовават за протестни действия на редица дати, включително въоръжени демонстрации в градовете в цялата страна на 17 януари, както и шествие във Вашингтон в самия ден на встъпването в длъжност на бъдещия президент.

Вътрешен бюлетин на ФБР, отразен от „ABC News“ и други ведомства, съдържа предупреждение, че една от  групите, подкрепящи Тръмп призовава за „щурм“ на държавни, местни и федерални съдилища в страната, в случай че държавният глава бъде отстранен от длъжност рано. Ако това не се случи до деня на встъпването в длъжност на Байдън, проявите ще бъдат осъществени по време на церемонията.

Междувременно призивите за оставка, отстраняване от длъжност или импийчмънт срещу Тръмп нараснаха сред демократите и някои републиканци в дните след размириците. Според информация на местните полицейски участъци федералните правоохранителни органи повишават сигурността в държавните сгради след насилието през изминалата седмица, съобщават американските медии. Въпреки че темата за насилието в Капитолия на САЩ доминираше в заглавията миналата седмица, по същото време бяха докладвани подобни по-малки инциденти, случили се по същото време.

Какви мерки за сигурност са планирани за церемонията в чест на Байдън?

Вчера президентът Тръмп обяви извънредно положение до 24 януари, което позволява на Министерството на вътрешната сигурност да предприеме спешни действия, за да предотврати заплахата от по-мащабни безредици. От Министерството на вътрешната сигурност обясниха, че започват национални специални операции по сигурността шест дни по-рано от планираното, като утре ще бъде първият ден, в който ще се случи това. Предстои да бъдат приложени различни защитни мерки, включително затварянето на някои пътища на различни места в страната.

Повече от 10 000 военнослужещи от Националната гвардия ще бъдат изпратени в столицата до уикенда, като при поискване ще бъдат предоставени още 5000, генерал Даниел Хокансън, който е начело на Националната гвардия. Междувременно кметът на Вашингтон Мюриел Баузър призова за по-строги мерки за сигурност, определяйки насилствените прояви като „безпрецедентна терористична атака„. Тя също така призова американците да не пътуват до Вашингтон по случай събитието.

След като положи клетва като президент, Байдън трябва да участва в церемонията по поднасяне на венци заедно с бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън, за да подчертае посланието за единство. Неговото решение ще го превърне в първия президент на САЩ от повече от 150 години насам, който няма да спази тази традиция.

Какво е най-новото относно предприемането на импийчмънт?

Предупрежденията за по-нататъшни прояви на насилие в подкрепа на Тръмп циркулират в общественото пространство, а същевременно стъпките за осъществяване на процедурата по импийчмънт срещу президента се обсъждат все по-оживено. Предложението за този ход дойде след като Тръмп беше обвинен, че е изиграл ключова роля за подбуждането на протестите в Капитолия миналата седмица.

Демократите разкрива, че гласуването в полза на предложението за импийчмънт ще се извърши в Камарата на представителите утре, освен ако вицепрезидентът Майк Пенс не се позове на конституционните си правомощия за отстраняване на Тръмп от поста. До момента Тръмп не е отправил публични изявления по въпроса, тъй като в петък му беше забранено да използва профилите си в няколко социални медийни платформи, включително Twitter.

Това се случва в период, когато репресиите  от страна на много уебсайтове и социални мрежи срещу други потребители и конкурентни платформи, които насърчават насилието, са ежедневно явление. Такъв е случаят със социалната мрежа Parler, която даде изявление вчера, че съди компанията „Amazon“ заради това, че е премахнала приложението ѝ от уеб хостинга си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments