Фаворитът Анегрет Крамп-Каренбауер няма да заеме мястото на Меркел

0
186
Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: Annegret Kramp-Karrenbauer, Facebook

Лидерът на основната управляваща партия в Германия, Анегрет Крамп-Каренбауер, се отказва да става ръководител и няма да предложи себе си за управленското място Ангела Меркел като канцлер, се казва в доклади, цитирани от “BBC”.

Г-жа Крамп-Каренбауер пое поста ръководител на партията Християндемократически съюз през декември 2018 г. Досега тя беше възприемана като фаворитът, който ще застане на поста на германския канцлер през 2021 година.

Напоследък партията беше остро критикувана заради оспорван резултат от местните избори в източната провинция Тюрингия. Миналата седмица някои от местните управленци на Християндемократическия съюз в Тюрингия се обединиха с други членове на крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) с цел да бъде избран либералният кандидат Томас Кемерих за областен премиер.

По-късно Кемерих заяви, че ще подаде оставка и ще иска да се организират нови избори, за да се премахне петното от подкрепата на „Алтернатива за Германия“ за поста на премиера.

Според приетите правила е недопустимо да се избере местен управител с подкрепа на по-малките участници във вота.

През последните години партията “Алтернатива за германия” доби широка популярност, но беше остро критикувана заради екстремните си възгледи за имиграцията, свободата на словото и печата.

Крамп-Каренбауер – известна още като AKK – направи изненадващото съобщение, че не желае повече да ръководи Християндемократическия съюз по време на среща с членове на партията. Тя обяви, че не е съгласна с разностранните позиции, които партията заема напоследък – и вдясно, и вляво.

През ноември AKK призова критиците да подкрепят визията й за Германия и заплаши да се оттегли, ако партията не успее да я подкрепи на годишния конгрес на ХДС в Лайпциг.

Очаква се сега тя да остане на ръководния пост, докато конкурсът за лидер не определи кой ще застане на нейно място през лятото.

Според съобщенията Ангела Меркел също е подкрепила искането на АКК да остане като германски министър на отбраната.

Коя е Анегрет Крамп-Каренбауер?

57-годишната АКК се присъединява към ХДС през 1981 г., когато е едва на крехките 19 години. Тогава е студентка и след като завършва магистратура по политология, започва да проправя пътя си в политиката на държавно ниво.

Тя става първата жена, която изпълнява функциите на държавен министър по вътрешните работи през 2000 г. и първата жена, която изземва функциите на премиер на Саарланд – длъжност, която заемаше от 2011 г. до 2018 г.

След като беше номинирана от канцлера Меркел, АКК беше избрана за генерален секретар на Християндемократическия съюз с рекордните 98,9% от гласовете.

В първото си обръщение като лидер на партията през 2018 г., след като приключи 18-годишното царуване на Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, приемана за умерен избор за ръководството, призова за партийно единство.

По време на прощалното си изказване като лидер на партията Меркел похвали AKK за успеха ѝ през 2017 г. в Саарланд, с ясен намек, че канцлерът я вижда като свой наследник.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments