Фалшиви таксита возят пътници в София

0
215
Такси
Снимката е илюстративна, Wikimedia commons

Руска компания предлага нерегламентирани таксиметрови услуги у нас. Незаконен превоз на пътници. Хора с личните си коли, без какъвто и да е било лиценз за таксита и без касов апарат, возят пътници срещу заплащане, сигнализират от „Нова телевизия“.

След журналистическа проверка на място става ясно, че автомобилите не са обозначени като таксита.

„Повечето са си нормални автомобили, като моя. Данъци не плащаш, нищо не плащаш. Малко е, както се казва, „Welcome to Bulgaria“, коментира шофьорът.

В автомобила нямало нито касов апарат, нито карта на водача. По думите на шофьора – компанията, за която работи, е в сивия сектор.

„Абсолютно никакви изисквания няма към шофьора. По никакъв начин не са ме карали да подпиша каквото и да било. Аз съм ходил в офиса точно един път, и то защото имах проблем със самото приложение“, обясни човек, работил във фирмата, пожелал да остане анонимен.

Поставено лице на „Нова телевизия“ кандидатствало за работа. По негово желание срещата била в офиса на фирмата. Станало ясно, че не са нужни никакви документи, освен валидна шофьорска книжка. Получил и инструкции какво трябва да прави, ако го спре полиция.

„Ако Ви спрат полицаи, Вие няма да казвате, че извършвате таксиметрова дейност. Само ако кажете „Аз извършвам таксиметрова дейност”, което не е съвсем така, а нямате лиценз и касов апарат нямате – ще имате големи проблеми“, казва жена от фирмата.

Глобата за водач, хванат да извършва нерегламентиран превоз, е 1 500 лв. Освен това се свалят и номерата на автомобила за срок от 6 месеца. Комисията за защита на конкуренцията проверява дали руската компания извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments