Facebook дава на потребителите повече контрол върху новинарския поток

0
15
Социална мрежа
Снимка: Pixabay

Facebook обяви, че ще въведе нови функции, за да даде на потребителите по-голям контрол върху съдържанието, което се появява в новинарския им поток.

През последните години социалната мрежа е подложена на интензивен контрол заради начина, по който нейните алгоритми насърчават съдържанието. По повод на това ръководството заяви, че в момента тества нови методи за контрол, насочени към коригиране на предпочитанията за класиране на публикации в мрежата и персонализиране на платформата. Това включва възможност за увеличаване на броя на публикациите от приятелите и семейството на даден потребител, както и намаляване на тези от групи и страници. Наред с това, ще бъде улеснен достъпът до вече съществуващите контролни функции, като например функциите за запазване на любими снимки или видеоклипове, които понастоящем до голяма степен се намират в подменюто с настройки.

Ще започнем да тестваме новите функции в различни държави по целия свят при малък процент потребители, като постепенно ще се разширяваме през следващите седмици.„, гласи изявление на Facebook.

Функция за класиране

Това се случва в момент, когато Facebook е под политически натиск да позволи на потребителите да избягват неговите системи за класиране. Така нареченото „класиране на базата на ангажираност“ се превърна многократно в обект на критики заради това, че дава приоритет на разединяващо и крайно съдържание. Ръководството на компанията отрича тези обвинения, въпреки че тази нагласа вече се е наложила сред много потребители.

Неотдавна група американски законодатели внесоха законопроект, наречен „Закон за прозрачност на филтърния балон“, който има за цел да гарантира, че социалните мрежи предоставят на потребителите си възможност да използват платформите без каквато и да е алгоритмична намеса. По този начин Facebook ще се доближи много повече до първоначалната си версия. В началото, когато сайтът се използваше предимно от студенти, в него просто се показваха всички публикации на приятелите в списъка на потребителя, като най-новите бяха на първо място. От своя страна Facebook смята, че потребителите всъщност не искат това.

Неотдавнашен доклад на „Washington Post“ разкри, че през последните години гигантът е провел най-малко два експеримента, за да проучи какво се случва, когато алгоритмичната версия на новинарския поток  е деактивирана. Резултатът от един от тези експерименти показва, че потребителите са влизали по-рядко във Facebook, прекарвали са по-малко време в четене на съдържание и са публикували по-малко.

През март тази година Facebook добави нов метод за достъп до хронологичен информационен поток, въпреки че това не е опция по подразбиране. В мобилните приложения, докато превъртате лентата с новини, понякога се появява опция за преглед на „най-скорошно публикуваното съдържание„. Тази опция обаче работи само за настоящата сесия на сърфиране. При следващото отваряне на приложението то ще се върне към си алгоритмичната версия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments