Езотерик: Всички гадаения се базират на случайността

0
87
Гадател
Снимка: wikimedia commons

Хората жадуват да надникнат в бъдещето от хилядолетия и заради това гадателите винаги са били на особена почит.

„От векове искаме да проникнем зад видимата реалност. Това се наблюдава в цялата човешка история и във всички култури. Много от тези техники насърчават човек да се замисли за самия себе си. Те го водят към някакви отговори. Но на него му се струва, че чува отговорите от оракул“, казва изследователят по езотерика Кай Фунгшмид, с когото ни среща екип на „Дойче веле“.

Различни култури я практикуват още преди Христа като дълго време тя е неделима част от астрономията. За разлика от научно признатата астрономия, астрологията твърди, че планетите и звездите оказват влияние върху човека.

„Никой не може да каже днес как са възникнали познатите днес методи на гадаене. От Средновековието насам те са популярни сред всички слоеве на обществото. Използвали са се за забавление, често пъти помагали и при вземането на решения“, твърди Илона Клеменс пред „Дойче веле“.

По думите на Фунгшмид във всички методи за гадаене – на ръка, на кафе, на карти, погледът в кристалното кълбо, има нещо общо.

„Всички тези гадания имат нещо общо – базират се на случайност, теглите на посока карта или хвърляте нещо, а после се опитвате да тълкувате полученото. Тръгва се от една случайност, после я интерпретирате, защото вярвате, че няма нищо случайно“, добави Функшмид.

Тези методи не са научно доказани, но пък хората усещат разбиране и са удовлетворени, че някой ги изслушва.

„От научна гледна точка това са бабини деветини, но когато разговорът ви се е отразил благоприятно, вие си тръгвате доволен“, заключва изследователят.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments