Ежедневно Google блокира 18 милиона измамни имейли, свързани с COVID-19

0
69
Gmail
Снимка: Pixabay

Всеки ден измамници изпращат по 18 милиона фалшиви имейли, свързани с COVID-19 на потребителите на Gmail, гласят данни на Google, цитирани от „BBC“.

Техническият гигант твърди, че пандемията е довела до бум на фишинг атаки, чрез които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият свои лични данни. Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона фишинг имейла на ден. През изминалата седмица почти една пета от измамните имейли са били свързани с темата за коронавируса.

Техническите компании твърдят, че вирусът може би ще се окаже най-нашумялата тема в историята на фишинг измамите досега.

Gmail, продукт на компанията Google се използва от 1,5 милиарда души по целия свят. На хората се изпраща огромен брой разнообразни имейли, за които се твърди, че са изпратени от властите, като например Световната здравна организация (СЗО), като измамниците правят опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да дарят за мними каузи.

Киберпрестъпниците се опитват също така да извлекат полза от правителствените пакети за финансова подкрепа, като се представят за лица от държавни институции.

От Google обясниха, че инструментите им за машинно обучение са в състояние да блокират повече от 99,9% от опасните имейли и да им попречат да достигнат до потребителите.

Ръст на фишинг измамите, свързани с темата за коронавируса, беше регистриран от няколко компании за киберсигурност. Измамниците изпращат фалшиви имейли и текстови съобщения, за които твърдят, че са от името на правителството на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и дори отделни американски високопоставени служители, включително президента Тръмп.

„Фишинг атаките винаги споделят една общата черта, а именно използването на някаква подбуда или емоция, които ни карат да действаме по-прибързано или да мислим по-малко за действията си в този момент“, заяви независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

„Пандемията от коронавируса е силно емоционална тема в момента и киберпрестъпниците много добре осъзнават това. Те се надяват, че средностатистическият човек вероятно е по-склонен да щракне върху линкове или да следва инструкции, с които да бъде примамен.“

„Експлоатация“

Експертите по киберсигурност са открили и злонамерени уебсайтове и приложения за смартфони, базирани на истински ресурси, свързани с коронавируса. Едно злонамерено приложение за Android изпраща информация на потребителите, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона със злонамерен софтуер и след това изисква от жертвата да плати, за да може устройството да се използва отново.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ съвместно дадоха полезни напътствия по темата. Те заявиха, че стават свидетели как все по-голям брой злонамерени „кибер-актьори“ използват настоящата пандемия от COVID-19 за собствени цели.

NCSC публикува съвети на своя уебсайт, за да помогне на хората да се предпазят от такъв тип измама.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments