Евроскептичните партии може да спечелят една трета от местата в ЕП

0
86
Европейски парламент, Страсбург. Снимка: wikimedia commons
Европейски парламент, Страсбург. Снимка: wikimedia commons

Близо една трета от местата в Европейския парламент (ЕП) на изборите през май могат да бъдат спечелени от анти-европейски партии, а това „може да нанесе непоправими щети“ в сфери като търговия, сигурност и отбрана, сочи доклад на Европейски съвет за външна политика, съобщава „Политико“.

Съветът, който е базиран в Берлин, предупреждава, че вотът може доведе до ситуация, в която националистическите и анти-европейските партии, застъпващи се за завръщане към „Европа на нациите“, може да спечелят контролиращ дял от местата в Европейския парламент.

В момента около 23% от евродепутатите са от анти-европейски партии – от крайнолеви до крайнодесни. Този процент обаче може да се увеличи до поне 33 % след изборите.

Според доклада въпреки дълбоките различия между евроскептиците, те вероятно ще успеят да се обединят в алианси и така ще могат да възпрепятстват възможността на Европа да работи в сфери като външна политика, реформа на еврозоната и свобода на движението. Освен това тези алианси биха могли ограничат капацитета на ЕС да запази европейските ценности, свързани със свободата на изразяване, върховенството на закона и гражданските права.

В доклада се дават и примери как върховенството на закона ще бъде изложено на риск, ако анти-европейските партии спечелят повече места в ЕП – като се блокират процедурите по член 7 от Договора за Европейския съюз, който определя начина на реакция на ЕС и икономическата конкурентоспособност на ЕС, като като възпрепятстват преговорите или ратифицирането на споразуменията за свободна търговия, като например това с Великобритания след Брекзит.

Предупреждението в този доклад трябва да концентрира умовете на про-европейците„, коментира директорът на Европейския съвет по външни отношения Марк Ленард. По думите му те не трябва да бъдат „хванати в капана да станат защитници на статуквото“ в Европа. Според него не бива да се позволява евроизборите да станат квази-референдум по мигрантския въпрос – „tова е точно бойното поле, което анти-европейците искат.

Докладът посочва и стратегии, които про-европейски настроените партии могат да използват, за да противодействат на анти-европейското движение, като например да покажат реалната цена на анти-европейските програми и да дадат сериозни и честни оценки на недостатъците на ЕС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments