Европрокуратурата разследва: Обиски на фирми и къщи за строежа на тунел „Железница“

1
224
Тунел
Тунел "Железница". Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

По искане на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши се извършват претърсвания в шест фирми и четири частни къщи в две български области, предадоха от „bTV“.

Претърсванията са предназначени за събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“, най-дългият пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение.

Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от АПИ, която е сключила договор с консорциум от три компании за реализацията на проекта. Той е частично финансиран от Европейския кохезионен фонд. Проектът е на стойност от 95,6 млн. евро, а 85% от тях са предоставени от ЕС.

Сигналът е изпратен от ДАНС до Службата на европейските делегирани прокурори в България. Една от компаниите в консорциума е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на европейската прокуратура относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Разследването продължава, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни действия. Днешните обиски са извършени от Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ и Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Европрокуратурата разследва: Обиски на фирми и къщи за… […]