Eвропейският парламент обяви: Русия е държава спонсор на тероризма

0
27
Москва
Москва. Снимка: Pixabay

Членовете на Европейския парламент /ЕП/ признаха Русия за държава спонсор на тероризма на форма на жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин срещу украинското цивилно население. Днес ЕП прие резолюция за последните събития в бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна.

Членовете на Парламента изтъкват, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления. С оглед на това те признават Русия за „държава спонсор на тероризма и за държава, която използва терористични средства“.

Необходима е правна рамка на ЕС

След като понастоящем Европейският съюз /ЕС/ не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и неговите държави членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на ЕП призовават Съвета да включи в антитерористичния списък на ЕС руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Изолиране на Русия в по-голяма степен, приключване на работата по деветия пакет от санкции на ЕС

ЕП призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на ЕП искат също така да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу населението на Украйна, резолюцията призовава още държавите членки в Съвета на ЕС бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments