Европейски съд ще се произнесе за действията в областта на климата

0
36
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Най-висшият европейски съд по правата на човека ще се произнесе днес по група знакови дела, посветени на климатичните промени, като целта е държавите да бъдат призовани да изпълнят международните си задължения за намаляване на емисиите на парникови газове, предаде „Associated Press“.

По-конкретно, Европейският съд по правата на човека ще се произнесе по тройка дела, заведени от френски кмет, шестима португалски младежи и над 2000 членове на организацията „Възрастни жени за защита на климата“, които твърдят, че техните правителства не правят достатъчно за борбата с изменението на климата. Адвокатите и на трите страни се надяват, че съдът в Страсбург ще установи и обяви, че националните правителства имат правно задължение да гарантират, че глобалното затопляне ще бъде задържано до прага от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, в съответствие с целите на Парижкото споразумение за климата.

Въпреки че до момента активистите са имали успехи с искове в национални съдебни производства, това ще бъде първият случай, в който международен съд се произнася по въпросите, свързани с климатичните промени. Решение срещу някоя от въпросните държави може да ги принуди да сведат нетните си емисии до нулеви стойности до 2030 г. Понастоящем ЕС, който не включва Швейцария, си е поставил за цел до 2050 г. да постигне неутралитет по отношение на климата.

„Решенията имат потенциала да се превърнат в преломен момент в глобалната борба за бъдеще, което да е изпълнено с живот. Победа по което и да е от трите дела би била едно от най-значимите събития в областта на изменението на климата след подписването на Парижкото споразумение,“, коментира Джери Листън, адвокат от организацията „Global Legal Action Network“ (Глобалната мрежа за правни действия), която подкрепя португалските студенти.

И при трите случая адвокатите твърдят, че политическата и гражданската защита, гарантирана от Европейската конвенция за правата на човека, ще бъде безсмислена, ако планетата в един момент стане необитаема. Страните, които са изправени пред съдебните предизвикателства, се надяват, че претенциите по делата ще бъдат отхвърлени. Те твърдят, че вината за влошаването на климатичните промени не следва да бъде поета от само от една отделна държава.

Според Ален Шабле, представител на Швейцария по време на изслушванията миналата година, тя не е единствената страна, която е засегната от глобалното затопляне. По негови думи рози проблем не може да бъде решен само от нея.

Признавайки спешността на климатичната криза, съдът обяви, че ще ускори разглеждането на трите дела. Решенията на Европейския съд по правата на човека не са правно обвързващи за всички 46 държави членки, но те създават правен прецедент, по който ще се преценява хода на бъдещи съдебни дела.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments