Европейската централна банка се обяви против новата валута на „Фейсбук“

0
26
Новата криптовалута на "Фейсбук" бе обявена по-рано тази година.Снимка: wikimedia commons

Предложената от „Фейсбук“ криптовалута „Либра“ (Libra) може да подкопае способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да определя паричната политика и Европа трябва да игнорира „коварните обещания“ на интернет гиганта, заяви в понеделник членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш.

„Фейсбук“ обяви намеренията си за „Либра“ – нова дигитална валута, подкрепена от четири официални валути и достъпна за милиарди потребители на социални мрежи по света – по-рано тази година, заявявайки, че се надява проектът да заработи през следващата година.

„В зависимост от нивото на приемане на „Либра“ и от препращането на еврото в т. нар. „резервна кошница“ на валути, това би могло да намали контрола на ЕЦБ над еврото, да наруши механизма на паричната политика, като повлияе на ликвидната позиция на банките от еврозоната и да подкопае единната валута“, коментира Мерш, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Подобно на нормалните валути, „Либра“ ще бъдат силно централизирана, но няма да бъде подкрепена от кредитор от последна инстанция и в крайна сметка ще бъде подвластна на съответните акционери в подобно едно начинание, на което обаче не може да се гледа като на хранилище на обществено доверие, посочи централният банкер.

„Планирано е „Либра“ да бъде пусната в обръщение през първата половина на 2020-а година от същите хора, които трябваше да се обясняват пред законодателите в Съединените щати и Европейския съюз относно заплахите за нашата демокрация, произтичащи от обработката на лични данни в тяхната социална медийна платформа“, отбеляза Мерш.

Като се имат предвид тези предизвикателства, европейските регулаторни и надзорни органи трябва да утвърдят пълномощията над „Либра“, като в същото време има необходимост от глобално сътрудничество за смекчаване на рисковете с предстоящото стартиране на криптовалутата на „Фейсбук“.

„Искрено се надявам, че хората в Европа няма да се изкушат да оставят зад себе си безопасността и стабилността на утвърдените платежни решения в полза на заблуждаващите и „коварни обещания“ от страна на „Фейсбук“, добави Мерш.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от