Европейската комисия стартира обслужване на едно гише в подкрепа на изследователите от Украйна

0
27
Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: Facebook

Европейската комисия стартира обслужване на едно гише в подкрепа на изследователите от Украйна, съобщиха от Брюксел. Порталът се нарича „Европейско научноизследователско пространство за Украйна“ — информация и услуги за подкрепа на изследователи, базирани в Украйна или бягащи от страната.

Той обединява инициативи на равнище ЕС, инициативи по държави, както и такива от неправителствени групи. Целта му е да се подпомогнат засегнатите изследователи да намерят жилища и възможности за работа, да се улесни признаването на техните дипломи и да се предложат други услуги.

Порталът ERA4Ukraine стартира в съществуващата мрежа EURAXESS, която подпомага изследователите, като свързва повече от 600 центъра и 43 национални портала в отделните държави — членки на ЕС и държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“. Цялата информация скоро ще бъде достъпна както на английски, така и на украински език. Всяка държава членка и асоциирана държава има национален портал, на който услугите за подкрепа са посочени по структуриран начин. До момента са налице 30 национални портала.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви:

„Подкрепяме изследователите и новаторите от Украйна, изправени пред безпрецедентни обстоятелства в резултат на Руското нашествие срещу тяхната страна. Украинските учени и изследователи имат ключов принос за научните изследвания и иновациите в ЕС. В очакване на ратифицирането на асоциирането на Украйна към „Хоризонт Европа“ ние направихме така, че одобрените бенефициери вече да могат да получават финансиране от програмите на ЕС за научни изследвания и иновации. Стартиралият днес ERA4Ukraine е друго важно действие в подкрепа на нашите украински колеги.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments