Европейската комисия обмисля да забрани продажбата на телефони със зарядно

0
173
Телефон със зарядно
Снимка: Pixabay

Европейската комисия обмисля да забрани продажбата на мобилни телефони с комплект със зарядно устройство. Целта е производителите да бъдат принудени да преминат към общ модел зарядно.

ЕК води тази битка от 10 години, но до момента без успех. Напредъкът, който беше постигнат, се изразява в това, че моделите на зарядните бяха намалени от 30 на 3, но се появиха нови начини на зареждане на телефоните – безжично и чрез USB.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефкович призна в Европарламента, че опитите производителите да се насърчат към разбирателство, без да се приема изрично законодателство по въпроса, не са се увенчали с успех. През 2018 година беше подписан нарочен Меморандум по въпроса, но и той не дава очаквания резултат.

Шефкович беше категоричен пред евродепутатите, че липсата на успех не се дължи на страх от някой от производителите.

Продажбата на телефони без зарядно устройство е един от възможните варианти за решаване на проблема, но се обмислят и други, предаде „Dnes.bg“.

Освен че затрудняват потребителите, различните варианти на зарядно създават допълнителен електронен отпадък. По данни на ЕК става въпрос за 51 000 тона годишно.

В момента Европейската комисия очаква резултатите от поръчано изследване за ефектите от различни възможни действия. То трябваше да е готово още в края на миналата година, но това не се случи.

Евродепутатите разкритикуваха остро ЕК, че не предприема необходимите стъпки по въпроса. Те дадоха срок от 6 месеца на Комисията да подготви законодателството. Членовете на ЕП искат универсалното зарядно да може да се използва не само за мобилни телефони, но и за таблети, фотоапарати и други устройства.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от