Европарламентът прие критичната резолюция за България

0
315
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия

Европейският парламент прие критичната резолюция за България. Тя е за върховенството на закона и беше изготвена от Фернандо Лопес Агилар от групата на социалистите и демократите. Той е и председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Инициатори за изготвянето на документа бяха българските евродепутати Елена Йончева и Радан Кънев.
Резолюцията беше одобрена с 358 гласа „за, 277 „против“ и 56 „въздържал се“, предаде „NOVA“.

В документа се изразява недвусмислена подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания за демокрация, справедливост, прозрачност и отчетност.
Осъжда се насилствената и непропорционална употреба на сила от страна полицията, най-вече твърденията за употребата й срещу деца, жени и журналисти по време на протестите.

В документа бяха внесени общо 49 поправки след дебатите по него, които се проведоха по-рано тази седмица. Всички те обаче бяха отхвърлени. Част от тях засягаха президента Румен Радев и осъждаха неговото поведение, включително подкрепата, която той публично изразява за простите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, които продължават вече повече от три месеца.

В една от поправките, която се отнасяше за корупцията по високите етажи на властта, бяха включени и съветници на държавния глава. Тя също не беше одобрена.

В резолюцията се изразява значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, както и разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите. Споменават се и проблемите в съдебната система и по-специално липсата на възможност за търсене на отговорност на главния прокурор и Висшия съдебен съвет.

Говори се и за промените в изборното законодателство, които се правят толкова близо до предстоящите през март догодина парламентарни избори. Резолюцията осъжда и прибързаното приемане на законодателство. Според евродепутатите няма осезаеми резултати при разследванията за корупция по високите етажи на властта.

Освен това членовете на Европарламента искат по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата от Европейския съюз, както и незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците отиват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments