Европа не е била толкова евтина за американците от десетилетия

0
14
Евро, пари
Евро. Снимка: Pixabay

Ако сте американец, посещаващ Италия, Гърция или Испания това лято след паузата в пътуването по време на COVID пандемията, имате късмет: храната, хотелите и обиколките са по-достъпни в долари, отколкото са били от две десетилетия, пише „CNN“.

Какво се случва? Еврото се срина до около 1,03, падайки с повече от 8% спрямо щатския долар от началото на годината. Сега се търгува на най-ниското си ниво от края на 2002 г. Повечето анализатори не смятат, че все още е достигнато дъното. Във въздуха се носят прогнози, че може дори да достигне парите, при който един долар може да се размени за едно евро. Стратегът на Nomura Джордан Рочестър заяви:

„Настроен съм мечешки по отношение на еврото, докато не видя заглавие, което ми казва, че глобалният растеж ще се ускори значително.“

Той смята, че еврото ще достигне паритет до края на август. Разбивка: Това, което е изгодно за американските туристи, е трудно за европейския бизнес, който трябва да купува енергия, суровини и компоненти на цени в долари. Нарастващата цена на вноса може да продължи да повишава цените в 19-те страни, които използват еврото, където годишната инфлация скочи до рекордните 8,6% през юни.

Какво предизвиква разпродажбата на еврото, втората най-използвана валута в света? Анализаторите посочват няколко фактора. Първата е икономическата перспектива. Страховете от рецесия нарастват в световен мащаб. Но близостта на Европа до войната в Украйна и нейната историческа зависимост от Русия, за да посрещне енергийните си нужди, я направиха по-уязвима от Съединените щати.

Цените на природния газ в Европа са на най-високото си ниво от март. Русия спря газовите потоци за Европа, а основният тръбопровод „Северен поток“ е пред ремонт. Енергийните работници в Норвегия наскоро стачкуваха, заплашвайки с допълнителни ограничения на доставките. Рочестър поясни:

„Имаме предстояща зимна криза за еврозоната и очаквам цените на енергията да останат много високи.“

Еврото има тенденция да се представя слабо, когато гоненето на риска сред инвеститорите започна да се оттегля. Друг проблем е търговията. Германия току-що отчете рядък месечен търговски дефицит, знак, че високите цени на енергията тежат върху производителите в европейския експортен център. След това по-слабото евро става необходимо, за да стане износът на блока по-конкурентоспособен.

Европа също изостана от Съединените щати в повишаването на лихвените проценти, въпреки че Европейската централна банка очаква да започне повишаване този месец. Това означава, че е по-вероятно инвеститорите да паркират парите си в Съединените щати, където могат да реализират по-добра възвръщаемост.

Тъй като лихвените проценти се покачват, има опасения, че пазарите на облигации в страни с голямо дългово натоварване като Италия и Гърция могат да бъдат под напрежение. Европейската централна банка заяви, че ще работи за предотвратяване на това, което нарича „фрагментация“, но това остава риск, който търговците наблюдават отблизо. Клиентите са много загрижени за всичко европейско, изтъкна стратегът на Societe Generale Кит Джукс във вторник и добави:

„Данните за търговията на Германия вчера се понижиха зле и усещането, че излишъкът по текущата сметка е ударен от цените на енергията, е широко разпространено. Добавете притесненията за фрагментацията и страха, че световната икономика се обръща на юг, и е трудно да бъдете дори малко оптимистични за еврото.“

Безос срещу Белия дом срещу инфлацията

Най-високата от десетилетия инфлация привлича вниманието на Белия дом, тъй като той се опитва да увери американците, че приема сериозно повишаването на цените. Това засили соченето с пръст към Корпоративна Америка, което според администрацията на Байдън влошава проблема.

„Моето послание към компаниите, управляващи бензиностанции и определящи цените на бензиностанциите, е просто: това е време на война и глобална опасност“, написа в Twitter президентът Джо Байдън през празничния уикенд. „Намалете цената, която таксувате на помпата, за да отразява цената, която плащате за продукта. И го направете сега.“

Това предизвика недоволство от страна на основателя на Amazon Джеф Безос, който е все по-откровен в Twitter. В отговор той написа в платформата:

„Ох. Инфлацията е твърде важен проблем за Белия дом, за да продължава да прави изявления като това. Споменатото е или погрешно насочване, или дълбоко неразбиране на основната пазарна динамика.“

Ветеранът от рисковия капиталист Бил Гърли също се включи в битката. Той каза, че е „напълно“ съгласен с Безос, посочвайки „последните триста години икономически изследвания и разбиране“.

Белият дом отхвърли критиките. Прессекретарят Карин Жан-Пиер написа в Twitter:

„Цените на петрола паднаха с около 15 долара през последния месец, но цените на помпата почти не са се понижили. Това не е „основна пазарна динамика“. Това е пазар, който проваля американския потребител. Но предполагам, че не е изненадващо, че смятате, че петролните и газовите компании използват пазарната мощ, за да извлекат рекордни печалби за сметка на американския народ, е начинът, по който нашата икономика трябва да работи.“

Проверка на цифрите: Цените на петрола в САЩ се понижиха през последния месец, тъй като страховете от рецесия излязоха на преден план. Фючърсите на West Texas Intermediate, бенчмаркът, последно се търгуваха на около 108,50 долара за барел, в сравнение с над 118,50 долара преди месец.

Тези 10 долара разлика са по-малки от цифрата на Белия дом. И все пак е вярно, че не е имало огромно облекчение на помпата. Средната цена на галон обикновен бензин е 4,80 долара. Преди един месец беше 4,85 в сравнение с 3,13 преди една година.

Това резултат от вдигане на цените ли е? Може би в някои случаи. Но най-големите двигатели на цените на горивата в момента са повишеното търсене и ограниченото предлагане, особено на газ и дизел. Това е резултат от прекъсванията в доставките поради пандемията, войната в Украйна и настъпването на летния сезон на шофьорите в северното полукълбо. Липсата на инвестиции в капацитет за рафиниране също изостря проблема.

380 долара за петрола? JPMorgan вижда сценарий, при който това е възможно

Малко след като Русия нахлу в Украйна, световните цени на петрола скочиха над 139 долара за барел. Последно се търгуваха под 113 долара. Но стратезите от JPMorgan Chase виждат възможен сценарий, при който „стратосферният“ суров петрол от 380 долара може да бъде на картата, правейки последните печалби да изглеждат слаби в сравнение с това.

Отстъпление: Миналата седмица лидерите на Г-7 се съгласиха да обмислят план за ограничаване на цената на руския петрол. Това би позволило на намалените барели в страната да продължат да излизат на пазара, но би намалило приходите на Москва.

Подробностите все още се уточняват. Но на теория, за да получат застраховка от западни компании за своите товари, клиенти като Китай и Индия биха се съгласили да платят само 50 до 60 долара за барел.

Това би ограничило приходите за Кремъл, който е изчислил, че цената на експортните му барели ще надхвърли 80 долара до края на 2022 г. Но екипът на JPMorgan, включително стратегът Наташа Канева, предупреждава, че Русия може да отмъсти, като умишлено ограничи добива на петрол, както се прави с природния газ. Това би изстреляло цените догоре. Ако намали производството с 3 милиона барела на ден, банката прогнозира цените да скочат до 190 долара за барел. При „най-лошия сценарий“ на намаление с 5 милиона барела на ден цените може да достигнат 380 долара. Този месец Кънева и колеги пишат:

„Ако геополитическата ситуация изисква, сега изглежда по-вероятно съкращаването на износа да се използва като лост/политически инструмент според нас.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments