Евродепутатите: Върховенството на закона е наше богатство!

0
7
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия

„Върховенството на закона е наше богатство.“

Това заяви Клеман Бон от името на Френското председателство на Съвета на ЕС. Той приветства „необходимата правна яснота“, дадена от Съда, и заяви, че сега Френското председателство очаква Комисията да я приложи. Председателството се ангажира да мобилизира всички инструменти за защита на върховенството на закона, подчерта той.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че решението на Съда сега се анализира от Комисията, която бързо ще финализира насоките си за прилагане на регламента. Той подчерта, че механизмът е едно от средствата в инструментариума на ЕС за защита на върховенството на закона и че е от ключово значение да се изберат правилните инструменти за справяне с конкретни проблеми.

Той увери членовете на Европейския парламент, че Комисията следи ситуацията в държавите членки, за да установи евентуални нарушения на принципите на правовата държава, и посочи, че вече е изпратила неофициални писма до две държави членки. Като се позова на изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен, той заяви, че когато условията на регламента бъдат изпълнени, Комисията ще действа решително.

„Днес е ден на победа за Парламента“, заявиха евродепутатите, като подчертаха, че решението на Съда на ЕС потвърждава позицията на Парламента, че средствата на ЕС не трябва да отиват при правителства, които нарушават ценностите на ЕС. Много от тях подчертаха, че вече Комисията е изчерпала оправданията си за забавянето.

Мнозина заявиха, че им е омръзнало да слушат бюрократични оправдания, докато някои държави членки биват превземани от тирани, с деградиращи съдебни системи, ограничена свобода на печата и ограничени права на малцинствата. Те припомниха, че ролята на Комисията е да пази договорите на ЕС и да защитава основополагащите ценности, с които са се обвързали всички страни от ЕС.

Някои оратори обвиниха институциите на ЕС, че наказват Унгария и Полша по политически причини и правят разлика между „по-добри“ и „по-лоши“. Те заявиха, че проблеми с върховенството на закона и политизирани съдебни системи съществуват и в други държави от ЕС, като Германия и Испания, съобщиха още от Брюксел. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments