Евродепутатите: Отношенията между ЕС и Турция са на историческо ниско равнище

0
45
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия
Европейският парламент в Страсбург. Снимка: Общомедия

Отношенията между Европейския съюз и Турция са на историческо ниско равнище. Около това становище се обединиха евродепутатите. Според тях през последните години правителството на Турция все повече се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС. В резултат на това отношенията са били сведени до исторически ниско равнище, предупреждават евродепутатите, които са особено загрижени за състоянието на правовата държава и зачитането на основните права.

В приетия в сряда доклад те настояват, че ако Турция не промени настоящата отрицателна тенденция, Комисията следва да препоръча официално временно преустановяване на преговорите за присъединяване.

Критикувайки регресивните институционални реформи в Турция, евродепутатите са обезпокоени от „авторитарното тълкуване на президентската система“, като посочват липсата на независимост на съдебната власт и „продължаващата хиперцентрализация на властта в рамките на президентската институция“. Членовете на ЕП призовават съответните турски органи да освободят всички лишени от свобода защитници на правата на човека, журналисти, адвокати, представители на академичните среди и други лица, задържани от правителството по необосновани обвинения.

Членовете на ЕП са обезпокоени и от враждебната външна политика на Турция, включително по отношение на Гърция и Кипър, както и от ангажирането ѝ в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, което последователно противоречи на приоритетите на ЕС. Те също така повтарят призива си от 2015 г. и отново насърчават Турция да признае арменския геноцид, като по този начин проправи пътя към истинско помирение между турския и арменския народ.

Като потвърждават отново убеждението си, че Турция е ключов партньор за стабилността в по-широкия регион, членовете на ЕП признават продължаващите дипломатически усилия на ЕС за истински и ефективен диалог със страната.

В доклада се припомня, че Турция все още играе важна роля чрез приемането на почти 4 милиона бежанци, от които приблизително 3,6 милиона са сирийци, като се отбелязва, че предизвикателствата за преодоляването на тази криза са се увеличили вследствие на пандемията от COVID-19. ЕС приветства тези усилия и насърчава ЕС да продължи да оказва необходимата подкрепа на сирийските бежанци и приемните общности в Турция. Те подчертават обаче, че инструментализирането на мигрантите и бежанците не може да бъде прието като средство за политическо влияние и изнудване.

Накрая, евродепутатите заявяват, че в Турция съществува разнообразно и ангажирано гражданско общество – един от малкото оставащи корективи за турското правителство. Те приканват Комисията да продължи да подкрепя финансово турските организации на гражданското общество.

Докладчикът Начо Санчес Амор (С&Д, Испания) заяви:

„Този доклад вероятно е най-сериозният досега в критиките си по отношение на положението в Турция. За съжаление той отразява всичко, което се случи в страната през последните две години, по-специално в областта на правата на човека и принципите на правовата държава, които продължават да бъдат основната грижа на Европейския парламент, както и в отношенията му с ЕС и неговите членове.
Надяваме се, че Турция окончателно ще промени курса си и ще превърне последните прояви на добра воля в конкретни действия. Приканваме другите институции на ЕС да обвържат всяка положителна програма, която биха следвали с Турция, с провеждането на демократични реформи“.

Докладът беше приет в сряда с 480 гласа „за“, 64 гласа „против“ и 150 гласа „въздържал се“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments