Евгений Кънев: Всяка иновация в България удря лобита

0
33
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

Икономистът Евгений Кънев коментира преговорите между премиера акад. Николай Денков, министри, синдикалисти, народни представители и представители на протестиращите енергетици и миньори. По този повод той смята, че министър-председателят се е справил „чудесно“. Според него е проблем, че всяка иновация в България удря лобита. Целият му коментар е публикуван във Facebook и гласи следното:

„Мисля, че Денков отново чудесно се справи. Бе направен опит от водачите на Протеста да го изолират и да отидат в парламента да се договорят реално с ББ и ДП.

Каква ирония, политиците, които реално насадиха протестиращите на пачи яйца. Апропо – има ли по-добър индикатор за политическия характер на цялата патаклама?

Денков и в парламента обаче бе главно действащо лице. Със спокоен тон и структурирана ясна мисъл – от времето на Костов не помня такава – той обясни целия преговорен процес и резултатите.

Имаше две ключови послания:

  1. Всички искания са удовлетворени, НО
  2. Стига да не противоречат на европейските регламенти.

А то целият Протест противоречи.

Денков дори цитира протестиращ да казва: “нас какво ни интересуват европейските закони” и “техните пари не ни трябват, така че нищо не губим”.

При такава интелектуална мисъл се чудиш дали е нужно държавата да спасява тези хора. Чиято глава е населена с митове, химери, хрумки за заобикалящия ни свят. А от държавата, т.е от нас се очаква да финансираме тяхната виталност.

Противоречи на Конституцията (чл.5, Ал.4) всяка мярка, която е в противоречие с правото на ЕС. И има много скъпи наказателни процедури срещу България.
Не може да има държавно и европейско финансиране за капацитета на ТЕЦ без либерализация на пазара на електроенергия. Т.е не може да се задължават данъкоплатците да купуват най-скъпия ток, за да поддържат работата на ТЕЦ.

Стабилността на електроенергийната система се поддържа от ТЕЦ, но може и без ТЕЦ – чрез АЕЦ, ПАВЕЦ, ВЕЦ или от… внос. От мита за тяхната незаменимост произтича и карбоновата вяра. Едва ли без въглища губим независимост. А водите, вятъра и слънцето – внос ли са?

И всичко това преди един комплекс от батерии да е построен у нас. Онзи ден обявиха от Румъния белгийска инвестиция за 1.5 млрд евро за завод за батерии и планирана заетост за 8,000 души!

ВЕИ капацитетът на Румъния, Гърция и Турция вече гони 50% при постоянно падаща себестойност на ВЕИ енергията – по-ниска от кафявата още от 2012 г. Последното ми го каза директорът на огромен китайски холдинг за ВЕИ технологии при мое посещение в Китай тогава. Ако нищо не променим у нас – до няколко години ще станем нетен вносител.

Отделно, самите ТЕЦ могат да работят далеч не само на въглища. Алтернативата е природен газ или зелен мазут, топлофикациите – също с горене на отпадъци и с геотермална енергия. Опции има, няма желание, а напън да се спасява статуквото като се използват страховете на хората.

Проблемът е, че всяка иновация в България удря лобита. Защото като спрат работа до 2026 г т.н. американски централи, кои остават собственици на ТЕЦ у нас? Държавата на КОЙ, Доган и Ковачки.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments