Евгений Кънев: Това не е коалиция, но лидерите на ПП трябваше да обяснят защо не е!

4
63
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

В свой пост в социалната мрежа Facebook анализаторът Евгений Кънев коментира подкрепата, която ГЕРБ и ДПС оказват на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. В същото време „Продължаваме промяната – Демократична България“ и опозицията му искат оставката. Публикуваме анализа му без редакторска намеса:

„Лъсването на вътрешния министър като кадър на ДПС-ГЕРБ даде повод на критиците на “сглобката” веднага да заявят, че всъщност некоалицията си е коалиция.

Трябваше ли лидерите на ПП да я заявят като такава?

Не, защото наистина не е коалиция. Но трябваше да обяснят защо не е, вместо да крият, че има министри, посочени от ДПС-ГЕРБ.

Защо не е?

Повечето анализатори се опират директно на дефиницията за коалиция – временно обединение между различни политически субекти за изпълнение на обща цел. Да кажем, че ПВУ, еврозона и Шенген са такива цели (за мен с доста условности) и в това отношение са прави, че е коалиция.

Но ако задълбаем в теорията и практиката на старите демокрации виждаме колко далеч е всъщност от такова определение.

Ето трите най-ярки дизонанса спрямо класическата коалиция:

(1) Правило: Изграждане на силна основа чрез тесни връзки между групите, вземащи решения и така изграждане на солидно доверие

Поради тоталната липса именно на доверие, основната цел всъщност стана съставяне на някакво правителство, само за да се съхрани парламентарната демокрация и се отнеме безграничната власт на Радев. Липсата на доверие изкара на преден план експерти, а не политици (с 2-3 изключения) за министри. А комуникацията между двете коалиции зад правителството е само на ниво лидерство, но не и между самите парламентарни групи.

(2) Правило: Писмено споразумение

Поради липсата на доверие и време – предвид формулата за ротация 9-9, ПП отказа класическо детайлно споразумение за коалиция, което щеше да върже за 2-3 месеца ръцете на кабинета в техния мандат. А ГЕРБ отказаха да подпишат кратка версия с принципи на управлението и правила за подбор, назначение и освобождаване на кадри.

Заради което има сега проблем с освобождаването на вътрешния министър, който припознава за негови шефове ДП и ББ, а не Денков и де факто предложилия поста му Кирил Петков по споразумение с ГЕРБ.

(3) Правило: Никакви публични изненади – избягване на публични разногласия и различни послания към хората

Всъщност точно тук си личи най-много липсата на коалиция. ДПС-ГЕРБ дават мило и драго да компрометират своя “коалиционен партньор” – скандали, капани, инсценирани протести, ТВ поучения – само и само правителството и ПП-ДБ да се провалят и загубят всякакъв рейтинг.

Предстои да видим как ДПС-ГЕРБ ще управляват с техен премиер.

Но с коалиционни партньори с почти диаметрално противоположни ценности вероятно в ДПС биха казали: “берекет версин!”

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
3 месеци по-рано

Лидерите на ПП и ДВ се изсмяха в очите а избирателите си, къде ти ще обяснят каквото и да било!

Сияна
Сияна
3 месеци по-рано

къде видяхте лидери, само жизофренции

Васко
Васко
3 месеци по-рано

Всяко нещо с ДБ вътре е провал

Ивайла
Ивайла
3 месеци по-рано

ДБ пак се опитват да са със силните на деня и да изкарват политически дивиденти за себе си. Само гледат как да крадат повече пари и после да се покрият уж нищо не се е случило и те нямат нищо общо с това. Дано повече не видят депутатски места.