Евгений Кънев: С 50% по-скъп природен газ, ако плащаме на Русия в рубли

0
25
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Природният газ ще бъде с 50% по-скъп, ако го заплащаме на Русия в рубли. Това прогнозира пред „NOVA NEWS“ икономистът Евгений Кънев. Той подчерта, че в цяла Европа единствено у нас политиците са обявили, че може да се плаща по този начин.

Експертът обясни още, че Москва в момента се опитва да промени договорите с отделните държави чрез анекси и по този начин да бъде уреден начинът на заплащане в бъдеще.

Кънев коментира още, че в момента има доставки на синьо гориво. А до края на месеца президентът Владимир Путин очаквал да кажат как могат да се случат промените. Така че през април ще бъде направена оферта към другата страна за сключването на анекс към договора.

Икономистът съобщи още, че към момента Италия и Германия категорично отказват да плащат в рубли, а те са най-големите консуматори на Стария континент. Има подобни заявки и от други големи държави.

Така единствените, които са казали, че могат да плащат в рубли, са българите. Позицията беше изразена от вицепремиера Корнелия Нинова в телевизионно предаване.

От своя страна вчера министърът на енергетиката обяви, че се изчаквала тезата на Европа като цяло, но ако се наложело, имало подобна възможност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments