Eвгений Кънев: Румен Радев изрече три лъжи за покушението над словашкия премиер

0
67
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Facebook

Президентът Румен Радев е изрекъл три лъжи в рамките на две изречения, свързани с покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо

Това твърди анализаторът Евгений Кънев, който за пореден път обвини държавния глава, че обслужва руски интереси в България. Искра.бг публикува пълния му коментар по темата без редакторска намеса:

„Покушението срещу словашкия премиер – въпреки фактите – породи у нас вълна от спекулации. И за пореден позор на нашия президент, той стана автор на най-голямата от тях – насочвайки вълната в мелницата на руската пропаганда.

Първо да кажем, че все още разследването не е приключило. Последната новина обаче е, че всички комуникации от телефона на възрастния атентатор са били изтрити … след атентата и не от семейството му.

Заради което разследващите вече работят по версия, че не е бил сам.
Но дори това не е най-важното. Въпреки че Фицо спечели изборите с проруска реторика и го смятат за словашкия Орбан, той не забранява износа на оръжие за Украйна. Нещо повече, през последния месец-два дори сменя своята реторика. Така например, на пресконференция с украинския премиер Денис Шмихал на 12 април т.г.

Фицо заявява:

“Военната агресия на Русия в Украйна представлява ярко нарушение на международното право. Украйна има нужда от помощ и солидарност. Ние сме тук да помогнем”..

На практика това обръщане на Фицо, последвано от реална помощ (която не е спирала) е твърде вероятно да е предизвикала някого в Кремъл. Още повече, че излезе информация за членство на атентатора в руска паравоенна групировка.
На този фон са трагикомични опитите на някои ”консервативни” трубадури у нас да представят нещастието като “дело на либералите”. Защото либералите принадлежат на умерения политически център и всъщност крайно леви и десни екстремисти си служат с такива методи на отстраняване на политически противници – много често на хранилка от Кремъл.

Но какво да кажем за Радев, който в две изречения каза три лъжи:

(1) че Фицо бил прострелян, защото бил за (руски) мир – след като Фицо не апелира като него Зеленски да се предаде ?

(2) че руската армия била непобедима – а какво стана в Киев, Харков и Запорожие през 2022 година? А какво би станало, ако не беше се забавила американската помощ и Украйна имаше право да я ползва на територията на Русия? И след като всъщност цялата руска “непАбедимая” армия започнала войната е вече в небитието ?

(3) че неговата не била руска реторика – а каква да е щом обслужва интересите на Кремъл?

И България под негово ръководство се бори за мир – мирно предаване на нашия суверенитет на Кремъл, за да няма жертви“.

Икономистите на БАН алармираха: България е лидер по енергийна бедност в ЕС

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments