Евгений Кънев: Липсата на яснота за целите на участниците в сглобката води до шум с теми за отклоняване на внимание

0
29
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

Финансистът и доктор по икономика Евгений Кънев коментира провала на ГЕРБ на местните избори, както и участието на „Продължаваме Промяната“ /ПП/, „Демократична България“ /ДБ/, ГЕРБ и ДПС в така наречената „сглобка“. По този повод той публикува следния доклад във Facebook:

„Огромният шум за прикритие на провала на ГЕРБ на местните избори веднага бе взет на рупор от повечето медии. Все пак София и Варна, заедно с два големи областни центрове са над 1/3 от населението на България вече извън техен контрол.

И така, въпросите защо бе издигнат Хекимян в последния момент и държан Портних до последния момент бяха заместени по сугестия на ГЕРБ с “иде ли краят на сглобката?”.
По начало липсата на яснота за целите на всеки участник в нея води до този шум с безсмислени теми за отклоняване на внимание.

Да анализираме пак целите:

(1) ПП

ПП ясно заявиха, че влизат в такова партньорство с ГЕРБ – наречено сглобка от поверителен смс до Атанасова, разгласен от Борисов – с геополитическите цели Шенген и Еврозона, които другите партии не могат да постигнат поради остър дефицит на европейско доверие. Същевременно, ясно неафиширано намерение е промяна в службите, цел и на ДСБ и антикорупционните законодателство и органи, без която не могат да изпълнят предизборните обещания за борба с корупцията. Приемането на законодателство за ПВУ е предлог това да се случи.

(2) ДБ

Целта на ДБ е основно прокарване на конституционни промени, които да променят балансите в съдебната система и мястото на прокуратурата в нея, за да стане България правова държава. Поради идейна близост в целите всъщност са в коалиция с ПП.

Първоначалната идея на ПП-ДБ е само партньорство с ГЕРБ на ротационен принцип, за да спасят след пет избора парламента, прекратят Русо – обслужващата власт на Радев и използват времето на първия ротационен кабинет за реформите с една тояга и един морков за Борисов. Тоягата е гневът на ЕНП, ако бъде свалено правителство с Габриел – съпруга на високопоставен партиец в ЕНП, а морковът е следващ ротационен кабинет с техен премиер.

Но ги чака изненада. В началото ДБ имат интерес да включат ДПС в частта за конституционните промени, но ГЕРБ настояват по всяка една тема те също да участват. А на срещата с ДПС ги чака …Пеевски.

(3) ГЕРБ

Най-логичната причина за включването на ДПС от ГЕРБ е зависимост на ББ от ДП. А предвид перипетиите, които ББ имаше с Гешев, тази зависимост е по линия на фигурата на новия главен прокурор и състава на новия ВСС, който ще го избира – за което са нужни 2/3 от гласовете в парламента. Докато това не стане според мен всеки шум за сглобката е само шум. Но евроатлантическата реторика е също нужна на ББ, за да се обезопаси от внезапен Магнитски. Същевременно, подкрепата за правителството е само то да мине в парламента – не трябва да му се дава никаква възможност да успее и докаже ГЕРБ като ненужен и с висока летва за следващия кабинет.

(4) ДПС

При ДПС има най-голяма мъгла, видно и с вчерашните събития. Ясно е, че ДП е силният човек и той държи всички козове. А партията и участието във властта му трябват като инструмент за неговото геополитическо позициониране. По-вероятната причина е трупане на активи пред САЩ с цел да му падне бремето Магнитски, с което е никой след Драгоман.

Има обаче още една версия – че неговите евроатлантически акции уж срещу Русия всъщност са част от план в нейна помощ и за заблуда на Запада. Школата на КГБ често прилага такива медийни пушилки за легендиране на техни агенти.

В този дух, падането на концесията на „Росенец“ с нищо не е попречило на „Лукойл“, освен че им спести таксите, а 74 ст. отстъпка на литър ще си останат поредната димка. Както беше апропо и отпадането на ограничението за вноса на украинско зърно.

Същевременно, виждаме, че на ГЕРБ и ДПС засега не им стига евроатлантизъм за реформа на службите и медиите, където са в здрава сглобка с Радев. Та именно реформите там и в съдебната система са атестат за количеството евроатлантизъм и за бъдещето на “некоалицията”.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments